Meer info
-
Verloop seizoen
Het programma start met een Kick-off in september, waarin we alle kunstenaars vijf dagen mee op pad nemen. Zo leren ze elkaar kennen terwijl wij ze onderdompelen in het professionele veld. We bezoeken bijvoorbeeld Make Eindhoven, EKWC, SEA Foundation, Pennings Foundation, Het Noordbrabants Museum, Van Abbemuseum, MU, De Fabriek Eindhoven en Park. Ook een vast onderdeel van de kick-off is een bezoek aan de Yearmaster en relevante plekken uit diens netwerk.
Na de kick-off krijgen de deelnemers de groepsindeling te horen. Vanaf dat moment krijgen ze de regie over hun eigen traject. De groepen bepalen samen de vorm, intensiteit en frequentie van hun samenwerking. We hebben inmiddels allerlei varianten zien passeren: atelierbezoeken, gezamenlijke residenties, leesclubs, debatten, excursies naar tentoonstellingen of beurzen, collectieve werkperiodes, informele ontmoetingen en gezellige etentjes. Samen met de Yearmaster monitoren en begeleiden wij het traject en sturen bij waar nodig. Tussen september en januari zijn er twee Community Days, waarop we alle deelnemers samenbrengen om ervaringen uit te wisselen.
-
Selectie deelnemers
We werven nieuwe deelnemers via een jaarlijkse open call. We verspreiden deze bij Nederlandse en Belgische kunstacademies en organisaties binnen een straal van 100 kilometer rond Tilburg. Zo blijft de reisafstand haalbaar en is het contact ook later goed te onderhouden. Deelnemers kunnen zich aanmelden tijdens hun afstudeerjaar. Het seizoen start in september (na het afstuderen). Jaarlijks selecteren we ongeveer 32 kunstenaars uit Nederland en België.
Je kunt je ook aanmelden als je geen fine art opleiding hebt gedaan. We realiseren ons namelijk dat niet iedereen de kans heeft om naar de kunstacademie te gaan. Daarom zijn, naast afgestudeerde fine art studenten, ook afgestudeerden van andere studierichtingen en autodidacten welkom (mits autonoom ingestoken).
-
Diversiteit & inclusiviteit
We vinden het superbelangrijk om de diversiteit en inclusiviteit voor onze deelnemers te waarborgen. Daarom anonimiseren we alle aanmeldingen handmatig. Je kunt je daarnaast ook aanmelden als je geen fine art opleiding hebt gedaan. We realiseren ons namelijk dat niet iedereen de kans heeft om naar de kunstacademie te gaan. Daarom zijn, naast afgestudeerde fine art studenten, ook afgestudeerden van andere studierichtingen en autodidacten welkom (mits autonoom ingestoken).
-
Masters
Afgestemd op de Apprentices worden tien bekende kunstenaars als Masters aan de groepen gekoppeld. De samenwerking tussen de Apprentices en Masters is gelijkwaardig; een samenwerking tussen collega’s in verschillende fasen van hun carrière. We streven naar een gebalanceerde en diverse mix van bekende namen en nieuwe inbreng. Zo selecteren we ook graag oud-Apprentices die inmiddels verder zijn in hun carrière.
De Masters van het huidige seizoen (2025) zijn Anna Reutinger, Jonas Ohlsson, Keetje Mans, Kurt d'Haeseleer, Matea Bakula, Monika Dahlberg, Susanna Inglada en Wessel Verrijt.
-
Yearmaster(s)
Elk seizoen selecteren we 'n Yearmaster uit onze longlist. Yearmasters zijn vooraanstaande professionals die een voorbeeld zijn voor startende kunstenaars. Ook extern zijn de Yearmasters belangrijke ambassadeurs.
De Yearmaster speelt een belangrijke rol bij de selectie van deelnemers, het samenstellen van de groepen en het uitnodigen en koppelen van de Masters. Gedurende het seizoen ziet de Yearmaster toe op de begeleiding van en door de Masters en monitort de groepsprocessen. Door ieder seizoen een nieuwe Yearmaster uit te nodigen, verrijken we het programma telkens met nieuwe inzichten en een groeiend netwerk. We streven ook hierin naar diversiteit in gender, afkomst, discipline en thematiek.
Yearmasters uit voorgaande jaren zijn Vera Gulikers (2023/2024), Jochem Rotteveel (2023/2024), Mickey Yang (2022/2023), Yasser Ballemans (2021/2022), Anya Janssen (2020/2021), Niek Hendrix (2019/2020), Danielle Lemaire (2018/2019) en Niels Post (2017/2018). De Yearmaster van het huidige seizoen is Wafae Ahalouch.
-
Jan Naaijkensprijs
Elk seizoen sluiten we af met de expositie Season Highlights: een selectie van vier groepen Apprentices, deze keer zonder hun Master. Hieraan gekoppeld is de feestelijke uitreiking van de Jan Naaijkensprijs door een onafhankelijke jury. Deze prijs werd in het leven geroepen door het Noordbrabants Genootschap en is sinds 2014 verbonden aan ons Apprentice/Master project.
Buiten de context van de academie je werk tentoonstellen
"Apprentice/Master was de eerste serieuze mogelijkheid om buiten de context van een academie mijn werk tentoon te stellen. Het zette de verhoudingen tussen mijn werk en de wereld daarbuiten voor het eerst op scherp.”
- Vera Gulikers
Yearmaster 23/24 (Apprentice 13/14)