Apprentice Master project

Art talent never stops

Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. De geselecteerde talenten, de apprentices, kunnen niet meer terugvallen op de begeleiding van de academie. Tijdens dit project worden ze door ondersteund door gerenommeerde kunstenaars, de masters, bij het verkennen van hun professionele mogelijkheden.

In het laatste studiejaar selecteert Kunstpodium T samen met de aangesloten kunstacademies uit Nederland, België, Nordrhein-Westfalen en Nottingham jonge veelbelovende kunsttalenten. Zij worden gekoppeld aan een ervaren kunstenaar die zich al bewezen heeft. Samen met deze master gaan de apprentices het gesprek aan over hun visie op kunst en alle facetten van het kunstenaarsvak. Het resultaat van dit traject is een groepsexpositie op een van de aangesloten locaties. In 2019/2020 worden op deze wijze ongeveer 40 apprentices gekoppeld aan 10 masters.
Aan het eind van het seizoen nomineert een deskundige Brabantse vakjury de beste kandidaten voor de begeerde Jan Naaijkensprijs. Vier apprentices exposeren hun werk dan nogmaals tijdens de zomermaanden, waarbij tijdens de opening een van hen tot winnaar wordt uitgeroepen. 

De apprentices krijgen alle mogelijkheid om te experimenteren, te leren en uit te proberen. Nieuwe media worden verkend, zoals installaties, video en digitaal werk. Soms alleen, soms samen met andere apprentices. Kunstpodium T biedt ze met dit project een plek voor onderzoek en experiment, waar nieuwe wegen worden ingeslagen, waar nieuwe banden ontstaan en waar nieuwe ideeën worden gematerialiseerd.

Het Apprentice Master project ving in 2007 aan als het Leerling Meester programma. In 2019/2020 is het project aan haar twaalfde seizoen bezig. In de afgelopen elf jaargangen is een organisch netwerk ontstaan van deelnemers, masters en partners. Een netwerk dat zorgt voor kennisuitwisseling en kruisbestuiving. De jonge talenten komen terecht in een inspirerende internationale omgeving, die de basis is voor hun professionele carrière.

Vanwege de COVID-19 maatregelen zijn de Apprentice Master exposities online gepresenteerd. Deze zijn via deze link allemaal terug te bekijken.

Vanaf 17 juli is de expositie ‘Verborgen Verwantschappen’ van Apprentice Master seizoen 2019/2020 bij Kunstpodium T fysiek weer te zien. Hierin presenteren Marc Mulders, Jet Pronk, Christina de Korte en Pleun Moons hun werk.

Jaarmeester  –  Niek Hendrix

Ieder jaar nodigt Kunstpodium T een jaarmeester uit die als curator de lijst met meesters vorm geeft voor het Apprentice Master project.
In het Apprentice Master-seizoen 2019-2020 is Niek Hendrix de jaarmeester. Directeur Klaartje Esch en Niek hebben de masters geselecteerd en gekoppeld aan de apprentices. De groepen worden gevormd op basis van portfolio’s en presentaties. Bij de groepvorming wordt gekeken naar werkwijze, discipline en inhoud. De groepen dagen elkaar uit, bevragen elkaar en laten de diversiteit zien binnen de beeldende kunst.

Niek Hendrix beschouwt de beelden van de schilderkunst, iconisch of niet, als een open bron. Hij activeert deze door hen te herhalen en in een andere context te presenteren. Deze toe-eigening is niet bedoeld om een exacte kopie te maken, maar om een andere afbeelding hiervan te creëren. Hij schildert deze met een andere penseelstreek, andere verf, kleur wordt verruild voor tinten zwart en wit en het beeld krijgt een ander formaat. Hij plaatst deze voor werken uit andere tijden of voegt een eigen werk toe. In onverwachte constellaties test hij de beschouwer: ze moeten niet alleen opnieuw kijken, maar ook opnieuw betekenis geven aan het beeld. 

www.niekhendrix.com  

 

Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.
Contactgegevens
contact@kunstpodium-t.com
communicatie@kunstpodium-t.com

06 – 39 82 56 49
Telefonisch bereikbaar
op werkdagen van 9-18h

Post- en bezoekadres:
Noordstraat 105
5038 EH Tilburg

Open vrijdag t/m zondag
van 13.00 tot 17.00