Apprentice Master

Art talent never stops

Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. De geselecteerde talenten, de apprentices, kunnen niet meer terugvallen op de begeleiding van de academie. Tijdens dit project worden ze door ondersteund door gerenommeerde kunstenaars, de masters, bij het verkennen van hun professionele mogelijkheden.

Het project ving in 2007 aan als het Leerling/Meester programma. Bij de intrede van internationale academies in seizoen 2014/2015 veranderde de naam naar Apprentice Master en werd Engels als voertaal gehanteerd. In 2020/2021 is het project aan haar dertiende seizoen bezig.

Het project kenmerkt zich door drie kernwaarden die wij als essentieel zien voor talentontwikkeling in de beeldende kunst: experiment, kennisuitwisseling en community.

Experiment

De apprentices krijgen alle mogelijkheid om te experimenteren, te leren en uit te proberen. Nieuwe media worden verkend, zoals installaties, video en digitaal werk. Soms alleen, soms samen met andere apprentices. Kunstpodium T biedt ze met dit project een plek voor onderzoek en experiment, waar nieuwe wegen worden ingeslagen, waar nieuwe banden ontstaan en waar nieuwe ideeën worden gematerialiseerd.

Kennisuitwisseling

Apprentices en Masters gaan een gelijkwaardige relatie met elkaar aan en staan open om van elkaar te leren. Apprentice Master is daarmee geen klassiek mentortraject: het biedt zowel uitdagingen voor de Apprentices als de Masters. De diverse poule kunstenaars elk seizoen brengt een heel eigen achtergrond en expertise mee. Wij stimuleren de uitwisseling hiervan om elkaars praktijken te verrijken.

Community

In de afgelopen twaalf jaargangen is een organisch netwerk ontstaan van deelnemers, masters en partners. Een netwerk dat zorgt voor kennisuitwisseling en kruisbestuiving. De jonge talenten komen terecht in een inspirerende internationale omgeving, die de basis is voor hun professionele carrière.

Door actief te zijn in een straal van 140 km rondom Tilburg blijft de afstand voor de deelnemers te bereizen en is het netwerk goed te onderhouden.

Selectie

In het laatste studiejaar selecteert Kunstpodium T samen met de aangesloten kunstacademies uit Nederland en België jonge veelbelovende kunsttalenten – de Apprentices. Zij worden gekoppeld aan een ervaren kunstenaar – de Master – die zich al bewezen heeft. Samen gaan ze het gesprek aan over hun visie op kunst en alle facetten van het kunstenaarsvak. 

Selectie van de Apprentices gebeurt op basis van portfolio en motivatie in het voorjaar voorafgaand aan elk seizoen. 

Aan het eind van het seizoen nomineert een deskundige Brabantse vakjury de beste kandidaten voor de begeerde Jan Naaijkensprijs. Vier apprentices exposeren hun werk dan nogmaals tijdens de zomermaanden, waarbij tijdens de opening een van hen tot winnaar wordt uitgeroepen.

Keer terug naar de hoofdpagina

Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.
Contactgegevens
contact@kunstpodium-t.com
communicatie@kunstpodium-t.com

06 – 39 82 56 49
Telefonisch bereikbaar
op werkdagen van 9-18h

Post- en bezoekadres:
Noordstraat 105
5038 EH Tilburg

Open vrijdag t/m zondag
van 13.00 tot 17.00