Een zak zonder zelfbeeld

In de tentoonstelling ‘Een zak zonder zelfbeeld’ kruipen beeldend kunstenaars Michelle Kanters, Milou van Vlijmen, Puk van de Wouw, Robin van Leijsen en Karina Beumer letterlijk als bacteriën in- en onder de huid van Roos. Ze benaderen Roos als een entiteit, een plant of iets anders dat ze in stukken hakten en als een Frankenstein-collage weer in elkaar lijmden als vorm voor deze tentoonstelling. Samengeperst tot het hoopje leefgruis in de voering van je tas vol oude huidcellen die zijn vervangen, of die je ongemerkt mee blijft dragen.

Het vijfzaam stelt zich talige- en vlezige vragen bij het idee commodificatie (tot-waar-making, van het Engels commodity, verhandelbaar goed) van de tong, de huid, de tanden, de vingers, het gezicht, de boom, de steen, de lucht, de grond. Ze voerden allerlei onzichtbare acties uit in de ruimte om zich deze plek toe te eigenen. Zo schreven zij bijvoorbeeld deze tentoonstellingstekst met hun tong op de binnenmuren van Kunstpodium T.

*Tijdens hun eerste ontmoeting in een bar in een treinstel waar hele kleine werken werden verkocht, werd het vijfzaam door een toevallige passant aangesproken: “Zijn jullie Roos?” De kunstenaars bedachten dat Roos een entiteit zou kunnen worden om vanuit te werken. Onderweg ontstonden er verschillende vragen: Is Roos een kunstenaar? Is Roos de schilfers in je haar? Zit de betekenis van Roos onder de blaadjes verstopt? Als Roos het hoofdpersoon van deze tentoonstelling is, wie is dan het arm persoon- en beenpersoon? Ool is personage uit The Carrier Theory Bag Of Fiction.

Datum: di 23 jan. t/m di 30 jan.