Wentelteefjes #07

Wentelteefjes is een collectief dat is opgericht in 2016 door vier Arnhemse kunstenaars. In samenwerking met de deelnemers worden feestelijke, interdisciplinaire exposities gecreëerd waarin experiment en verbinding voorop staan. Dankzij het nomadische karakter van het collectief kwam de naam: ‘Wentelteefjes’ tot stand. Door het wentelen van locatie naar locatie onderhoudt het collectief flexibiliteit en vrijblijvendheid. 

Deze zevende editie duikt Wentelteefjes op met een primeur bij Kunstpodium T in Tilburg met het werk van drie opkomende kunstenaars:
Sander van Noort, WONNE en Zwaantje Kurpershoek. Klik op de naam of scroll naar beneden om kennis met hen te maken! 

Wentelteefjes heeft deze jonge makers geselecteerd omdat bij hen allen een gedrevenheid te vinden is om de grenzen en overlappingen tussen realiteit en de associatie te ontleden. Vol verwondering kun je in hun studies speelse narratieven zien ontstaan, waarbij alledaagse figuren en connecties met verbeelding opduiken. Hier en daar zorgt de kinderlijke wereld, vol wezens en monsterachtige figuren, voor verrassing. Ingetogen of uitdagend; allen vertellen zij in verschillende sculpturen over hun beleving.

Wie zijn Wentelteefjes?

Jonge kunstenaars zijn essentieel in het experimenteren met nieuwe ideeën, het voordragen van actuele vraagstukken en het schetsen van nieuwe paden. De ontmoeting tussen de bezoeker en het uiteindelijke werk is een energieke overdracht en vraagt daarom om een plek waar spontaniteit en speelsheid de ruimte krijgen.

Wentelteefjes is een platform opgericht in 2016 door vier Arnhemse kunstenaars. In samenwerking met de deelnemers worden feestelijke, interdisciplinaire evenementen gecreëerd waarin de overdracht voorop staat. Jonge makers krijgen de kans te experimenteren en samenwerkingen aan te gaan. Dankzij het nomadische karakter van het collectief kwam de naam: ‘Wentelteefjes’ tot stand. Door het wentelen van locatie naar locatie onderhoudt het collectief flexibiliteit en vrijblijvendheid. Naast overdracht staat inhoudelijk onderzoek centraal. Wentelteefjes zet zich hiermee in voor talentontwikkeling en het creëren van een duurzame kunstsector. 

Wentelteefjes bestaat uit:
Chantal van Lieshout
Romar de Bonte
Katinka Zonneveld
Rikke ter Horst 

Wentelteefjes is partner van BKA en is ondersteund door Stroomversneller en Gemeente Arnhem.

poster wentelteefjes bij kunstpodium t
Sander van Noort

Het werk van Sander van Noort vindt zijn oorsprong vaak in een verwondering over de mens en komt op een speelse manier tot stand. De werken die hij laat zien zijn voor een groot deel gebaseerd op communicatie en zijn allemaal op een associatieve manier met elkaar verbonden en ontstaan. Het werk begint meestal vanuit een sterke drang iets, wat dan nog willekeurig lijkt, te maken. Gaandeweg vallen vervolg en betekenis op zijn plek. De toeschouwer wordt uitgedaagd het verhaal er zelf uit te trekken. 

Zwaantje Kurpershoek

Het werk van Zwaantje Kurpershoek ontstaat vanuit verhalen; gedachten die voortkomen uit de belevingswereld die worden vertaald naar sculpturen, installaties, video’s en schilderingen. Binnen deze constante stroom van verhalen wordt heen en weer gesprongen tussen de werkelijkheid, verbeelding en fantasie. Haar beeldtaal geeft hiermee toegang tot een eigenaardige wereld waarin alledaagse vormen veranderen in wezens met een eigen karakter en onderlinge connecties. Gevoelsmatig wordt er zo gereikt naar wetmatigheden die de kijker uitdagen zelf op onderzoek te gaan naar de betekenissen van de beelden. De toeschouwer zou er misschien niet in een keer de vinger op weten te leggen, maar toch zal het duidelijk zijn dat op zee, de werken tot dezelfde bemanning horen.

WONNE

WONNE, geboren in 1996 in Amsterdam, woont en werkt op dit moment in Arnhem. Hij laat bij Kunstpodium T een variatie zien op zijn installatie ‘Heimat is where the art is’, een installatie vol verschillende materialen, technieken en samenwerkingen. De basis van deze installatie wordt gevormd door schilderijen op canvas, veranderd in 3D-sculpturen die doen herinneren aan tenten. Bezoekers komen verschillende sculpturen tegen die gemaakt zijn van bijvoorbeeld keramiek, epoxy en stoffen. Monsterachtige, kinderlijke, dierlijke figuren die er eerder vreemd dan beangstigend uitzien, evenals keramische potten en levende planten.

Voor meer info over WONNE check: www.lala.cool

Op zaterdag 20 maart opende de expositie met een performance van saxofonist Nuno Silva. Bekijk de video van de performance en de expositie hieronder! 

NUNO SILVA

Nuno Silva is een Portugese saxofonist. Hij volgde een master in saxofoon aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (NL) en studeerde Muziekeducatie aan Aveiro University in Portugal. Tijdens zijn studie had hij befaamde docenten als Fernando Ramos, Juana Palop, Henk van Twillert en Ties Mellema. Tijdens zijn muziekcarrière won hij diverse prijzen in o.a. Italië, Nederland en Portugal, en bracht hij diverse composities door o.a. Ximo Tarín-Micó, José Mora-Jimenez, Álvaro Escalona en Miguel Bastos in première. Hij werkte samen met o.a. Orquestra Sinfónica da Casa da Música, Fanfare van het Korps Nationale Reserve, L’Echo de Montagnes, Symfonisch Blaasorkest van Koninklijke Sophia’s Vereeniging, Orquestra Clássica de Espinho en Banda Sinfónica Portuguesa. Hij is medeoprichter van Symbio Reed Quintet (2014) en F.A.T trio (2019). Als pedagoog gaf hij les aan Vila Real Conservatorium en Espinho Professional Music School.

Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.
Contactgegevens
contact@kunstpodium-t.com
communicatie@kunstpodium-t.com

06 – 39 82 56 49
Telefonisch bereikbaar
op werkdagen van 9-18h

Post- en bezoekadres:
Noordstraat 105
5038 EH Tilburg

Open vrijdag t/m zondag
van 13.00 tot 17.00