SANDER VAN DEURZEN
Caspar David Friedrich
“In mijn werk speelt het doorzetten van de schilderkunstige traditie een grote rol. Na het verlaten van de Academie, waar ik met installatiekunst afstudeerde, startte ik pas met schilderen. Het was een bewuste keuze om mij te verhouden tot dit eeuwenoude medium en om via de schilderkunst klassieke onderwerpen en thema’s nieuw leven in te blazen.
Het schilderij ‘Rückenfigur’ is gebaseerd op Caspar David Friedrich en zijn gebruik van zogenaamde ‘Rückenfigur’; figuren afgebeeld vanaf hun rug, nietig in een immens landschap. Mijn schilderij is een eerbetoon aan deze schilder, alsook de totale omkering van de composities van Friedrich. In plaats van een nietig figuur, is de mens dominant, tot het kader gedrukt en blokkeert daarmee het zicht op het landschap.”
–
Continuing the painterly tradition plays a major role in my artistic practice. After leaving the Academy, where I graduated with installation art, I started painting. It was a conscious choice to relate to this traditional medium and to breathe new life into classical subjects and themes through painting.
The painting ‘Rückenfigur’ is based on Caspar David Friedrich and his use of so-called ‘Rückenfigur’; figures depicted from their backs, void in an immense landscape. My painting is a tribute to this painter, as well as the total reversal of Friedrich’s compositions. Instead of a small figure, the human being is dominant, pressed to the frame and thus blocks the view of the landscape.

Caspar David Friedrich (Greifswald, 5 september 1774 – Dresden, 7 mei 1840) was een Duits schilder en tekenaar uit de periode van de romantiek. In 1798 ging hij naar Dresden en daar verbleef hij zijn hele leven. Friedrich en zijn vriend Philipp Otto Runge hebben onbewust voor een vernieuwing in de beeldende kunst gezorgd. Friedrich was gefascineerd door het mystieke en had belangstelling voor het raadsel van het leven. Hij gaf het landschap een ziel en maakte de natuur tot klankbord van menselijke gevoelens.
Caspar werd geboren in het toen nog Zweedse Pommeren (Zweeds-Pommeren). Hij studeerde aan de Kunstacademie in Kopenhagen en trok daarna naar Dresden, waar hij tot het eind van zijn leven bleef wonen. Anders dan de meeste kunstenaars van zijn generatie, maakte hij geen Italiaanse reis om zijn kunstopvoeding te voltooien, maar vond hij inspiratie in de landschappen van zijn eigen omgeving: Rügen, de omgeving van Dresden (de “Sächsische Schweiz“) en later in zijn carrière het Reuzengebergte en de Harz.
Zijn schilderijen hebben een gevoel van het Sublieme, een gevoel dat sterk aanwezig was in de Romantiek. Het sublieme is in de filosofie een esthetische kwaliteit die verwijst naar het onbevattelijke van wat groots is.

contact@kunstpodium-t.com
communicatie@kunstpodium-t.com
06 – 39 82 56 49
Telefonisch bereikbaar
op werkdagen van 9-18h
Noordstraat 105
5038 EH Tilburg
Open vrijdag t/m zondag
van 13.00 tot 17.00