Vanwege de huidige COVID-19 maatregelen gaan onze Apprentice Master exposities online verder. Elke groep presenteert het resultaat van hun samenwerking op onze website en sociale media. Deze presentaties zullen per groep twee weken te zien zijn.

Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. De geselecteerde talenten, de apprentices, worden gekoppeld aan een ervaren kunstenaar. Samen met deze master gaan de apprentices het gesprek aan over hun visie op kunst en alle facetten van het kunstenaarsvak. Het resultaat van dit traject is een groepsexpositie op een van de aangesloten locaties. Aan het eind van het seizoen nomineert een deskundige Brabantse vakjury de beste kandidaten voor de begeerde Jan Naaijkensprijs. Vier apprentices exposeren hun werk dan nogmaals tijdens de zomermaanden, waarbij tijdens de opening een van hen tot winnaar wordt uitgeroepen.

De apprentices krijgen alle mogelijkheid om te experimenteren, te leren en uit te proberen. Nieuwe media worden verkend, zoals installaties, video en digitaal werk. Soms alleen, soms samen met andere apprentices. Kunstpodium T biedt ze met dit project een plek voor onderzoek en experiment, waar nieuwe wegen worden ingeslagen, waar nieuwe banden ontstaan en waar nieuwe ideeën worden gematerialiseerd.

OVERZICHT AFGELOPEN ONLINE PRESENTATIES

BEING ALONE TOGETHER SCORES

Deel 1 – 4 t/m 10 mei 2020
Oscar Santillan, Joep Caenen, Elina Hadjinicola, Melanie Maria, Roos Nieboer en Floor Snels

De kunstenaars nodigen je graag uit om doorlopend mee te doen met hun project. Door een van hun zelfgeschreven ‘scores’ zelf thuis uit te voeren, willen zij op afstand eenheid en saamhorigheid creëren. Via hun website lees je meer over hun project en kun je zelf een willekeurige score nemen om uit te voeren!

DE INBOEDEL VAN OPZETTELIJK VERTOON

11 t/m 24 mei 2020
Koes Staassen, Froukje de Boer, Harm In ’t Groen, Beatrijs Rümke en Iris Schuurs

De kunstenaars werkten in een estafette-residentie in Kunstpodium T. Elk brachten zij 20 voorwerpen mee. Elke kunstenaar kreeg vervolgens 24 uur om door te brengen met deze voorwerpen en nieuwe constellaties hieruit te vormen. De resultaten hiervan zijn vastgelegd op een Tumblr-pagina en in een fysieke publicatie. De publicatie is voor 10 euro te koop in een oplage van 100 stuks. Bij interesse kun je hieronder mailen.

MIRANDA

25 mei – 8 juni 2020
Nathalie Hartjes, Lola Safari, Yung Nora en Diana Gheorghiu

Een mysterieuze schoonheid, verstopt op een geheim eiland door haar excentrieke tovenaarsvader? Een millennial die droomde dat ze een vrouw was? Een toerist die een fotoshoot doet voor de deur naar haar afkomst? Een verantwoordelijke jonge vrouw die stabiliteit en af en toe een uitlaatklep zoekt? Wellicht een elegant gezicht beïnvloed door The Aldine, voegt Miranda verfijning toe aan elk project. De familie bevat normale, vetgedrukte, naïeve, geïnformeerde, geestige, sarcastische en nostalgische kenmerken.

THIS SCREEN IS NOT A PEDESTAL

8 – 21 juni 2020
Tim Hollander, Anna Hor, Annï Mertens, Mona Schietekat en Emmy Zwagers

This Screen is not a Pedestal brengt het werk van vier kunstenaars uit vier Europese landen samen. Elk van deze kunstenaars heeft op diens eigen manier een zeer tactiele en ruimtelijke praktijk. Doordat zij hun praktijk niet direct naar een online omgeving konden vertalen en door lockdown-maatregelen vaak niet in de positie waren hun eigen studio’s te bezoeken, werden zij gedwongen hun oude manier van werken te bevragen en nieuwe strategieën te bedenken. Hoe kunnen we ons werk voortzetten in tijden van crisis, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe vorm en media zonder het werk daaronder te laten lijden? 

BEYOND THE RANGE OF POSSIBILITIES

22 juni – 5 juli 2020
Birthe Leemeijer, Koen Kievits, Leonard Passchier, Kim Gromoll en Roos Vogels

De kunstenaars nodigen je uit om in hun werk deel te nemen. Door op een van de corresponderende knoppen te klikken en je gegevens achter te laten, wordt een aantal acties getriggerd die je in de fysieke wereld dichterbij de kunstenaars brengt. Een ontmoeting met de kunstenaars, een uitwisseling over het (af)maken van een werk, of een uitnodiging om samen met de kunstenaar op avontuur te gaan kunnen het resultaat zijn van dit eerste contact. 

VERBORGEN VERWANTSCHAPPEN

6 juli – 9 augustus 2020
Fysieke expositie vanaf 17 juli
Marc Mulders, Jet Pronk, Pleun Moons en Christina de Korte

De titel verwijst naar de wandelingen die de kunstenaars met zijn vieren het afgelopen jaar hebben gemaakt (en nog samen zullen maken). Van wandelingen in de natuur op Landgoed Baest tot wandelingen op ‘de werkvloer van de actuele kunstpodia’; zoals Art Rotterdam en De Pont museum, tot de wandeling door de intieme binnenruimten bij de verzamelaar thuis, tot in de werkplaatsen. Tijdens de wandeling is er een aangename balans van de ongedwongen blik en het geconcentreerde gesprek. Daarnaast kwamen er onvermoede verwantschappen naar boven m.b.t. idee en missie van het kunstenaarschap.

Van 17 juli tot 9 augustus presenteren de vier kunstenaars de expositie bij Kunstpodium T. Deze is op vrijdag t/m zondag te bezichtigen. 

Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.
Contactgegevens
contact@kunstpodium-t.com
communicatie@kunstpodium-t.com

06 – 39 82 56 49
Telefonisch bereikbaar
op werkdagen van 9-18h

Post- en bezoekadres:
Noordstraat 105
5038 EH Tilburg

Open vrijdag t/m zondag
van 13.00 tot 17.00