Meet the team!

Kunstpodium T zou er heel anders uitzien zonder hulp van onze supervrijwilligers, gedreven stagiairs en fantastische bestuursleden. Hieronder vertellen zij over wie zij zijn en wat zij bij Kunstpodium T doen.
Deze stukjes verschenen eerder in onze nieuwsbrief. Elke twee weken stellen wij een van onze teamleden voor.

Klaartje Esch | Managing director

Klaartje werkt al sinds 2016 bij Kunstpodium T, toen ze begon als projectcoördinator. Sinds 2017 is zij managing director en gaat onvermoeid door. Naast haar werk is ze druk bezig met het verzorgen van haar twee kinderen (1 en 4 jaar) en haar jonge hond, samen met haar vriend. Ze zit niet graag stil en dit is te merken aan haar tijdsbesteding buiten haar werk bij Kunstpodium T. Klaartje gaat graag paardrijden, wandelen, koken, klussen en houdt zich bezig met haar moestuintje. Daarnaast is ze zelf ook kunstenaar.

         Klaartje houdt van de afwisseling in het werk bij Kunstpodium T. Als managing director moet je van vele markten thuis zijn, van subsidie werven tot exposities inrichten en luisterend oor zijn bij vraagstukken. Daarnaast vindt ze het erg leuk om met jonge kunstenaars te werken. De combinatie van die twee is volgens Klaartje het hoogtepunt van haar werk. Toen ze net begon als managing director was het aan het begin natuurlijk even spannend en nieuw: waar te beginnen? Toen ze de eerste keer na haar zwangerschapsverlof naar Kunstpodium T kwam, werd ze verrast. Master Marleen Sleeuwits en haar groep (met o.a. Inversie Talent Maureen Jonker) hadden een verrassende expositie neergezet: een prachtig totaalbeeld en samensmelting van de kunstenaars. Deze expositie was onderdeel van het Apprentice Master project: AMP #11 ”Overlap”, van seizoen 2016/2017. Dit is dan ook de expositie die Klaartje het meest is bijgebleven: het herinnerde haar eraan hoe belangrijk haar werk en Kunstpodium T waren en dat jonge kunstenaars een plek nodig hebben om te groeien en te kunnen experimenteren.

         Als Klaartje gevraagd wordt naar haar leukste herinnering aan Kunstpodium T, moet ze meteen denken aan een andere expositie die bij Kunstpodium T gehouden werd. Kunstinitiatief De Roze Sokkel, opgericht door oud-Apprentices, kwam zes weken lang bij Kunstpodium T exposeren en Klaartje begeleidde hen toen. Ze hadden hun expositie ingericht als een residentie. Ze zetten een open call uit voor andere kunstenaars zonder criteria of selectie. Er kwamen mensen uit het hele land langs. De organisatoren van de Roze Sokkel leefden gedurende de zes weken in de expositieruimte tussen de kunst: een zeer leerzaam proces. Zes weken lang veranderden de ruimtes continu en daarna was er een bruisende finissage, met DJ, kampvuur en veel nieuwe en oude bekenden.

         Sinds Klaartje managing director is, bouwt ze voortdurend voort op de fundering van de voorgaande werknemers en directeur. Ze is continu bezig met het verbeteren, versterken en professionaliseren van de organisatie en de projecten. Ze is daarom ook heel trots op het programma en het vernieuwde bestuur. Samen met hen is Klaartje continu bezig om de toekomstvisie te verwezenlijken met nu o.a. een sociaal veiligheidsplan: White cube as a Safe space. Zo bouwen ze naar een toekomst toe waar Kunstpodium T staat voor het boegbeeld voor jonge kunstenaars in Nederland en België: een plek waar ze heen kunnen na hun afstuderen waar ze geholpen worden. Een community waar startende kunstenaars elkaar kunnen vinden en aan hun toekomst kunnen werken. In de volgende nieuwsbrief maken we kennis met één van de bestuursleden! 

 

Linda Köke | oud-projectcoördinator

‘Ik ben Linda, import-Brabanter afkomstig uit het zonnige Limburg. Sinds juni 2017 loop ik bij Kunstpodium T rond als projectcoördinator. Samen met managing director Klaartje Esch regel ik alles om onze projecten heen, zorg dat de exposities hangen en regel ik de communicatie samen met onze stagiaires. Ook sta ik altijd klaar voor jonge kunstenaar om als aanspreekpunt van ARTpart met hen te sparren over hun kunstpraktijk. Naast werken bij Kunstpodium T schrijf ik over kunst en exposities als freelancer en voor Metropolis M. Het leukste aan Kunstpodium T vind ik de variatie – letterlijk geen dag is hetzelfde. Zelfs na jaren blijft elke kunstenaar en elke expositie me verrassen en inspireren. Ik heb zo’n ontzag voor wat de kunstenaars kunnen maken en bereiken, en ben blij dat wij als Kunstpodium t een bijdrage kunnen leveren aan hun ontwikkeling!’

Hans Coolen | Klusjesman bij Kunstpodium T

“Sinds juni 2020 ben ik klusjesman bij Kunstpodium T. Ik doe de klusjes in het pand en zorg er voor dat de expositieruimtes in orde zijn. Ik bouw samen met de kunstenaars de exposities op en af en doe alle andere voorkomende klussen. Ik vind het leuk om kunstenaars te ontmoeten en te kijken wat de reden is waarom zij maken wat zij maken. Ik heb 18 jaar in de ggz gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige en ben inmiddels twee jaar met pensioen. Van oorsprong ben ik machinebankwerker, vroeger moest je van thuis uit een opleiding kiezen om zo snel mogelijk te gaan werken. Ik ben heel creatief en maakte altijd van alles. Ook heb ik mij in het verleden veel bezig gehouden met het fotograferen van mensen. Achteraf had ik vroeger gewoon naar de Kunstacademie moeten gaan. Het is dan ook geen toeval dat ik bij Kunstpodium T ben beland.”

Manon van Beek | Oud-stagiaire en vrijwilliger

Van februari tot juli heb ik stage gelopen bij Kunstpodium T. Gedurende mijn stageperiode ben ik ook vrijwilliger geworden om in het culturele werkveld bezig te zijn. Op dit moment studeer ik Kunst en Economie aan de HKU. Na mijn afstuderen wil ik kunstgeschiedenis gaan studeren aan de universiteit in Utrecht. In mijn vrije tijd hou ik mij graag bezig met tekenen en schilderen. Ik heb vanaf kleins af aan al een liefde voor beeldende kunst. Mijn oma had een hele kamer vol met knutsel- en schilderspullen waar ik van alles kon maken, een echt walhalla. Ook bezochten we samen vaak musea. Ik voelde me vanaf mijn eerste dag bij kunstpodium T dan ook meteen op mijn plek. Alles is bij Kunstpodium T open. Wat er ook gebeurt, je kunt jezelf zijn!

Maria Heerkens | oud-stagiaire en curator ‘Artists of Color’

‘Ik loop stage bij Kunstpodium T vanuit mijn opleiding Audiovisueel. Ik maak onder andere content voor de socials en heb de expositie ‘Artists of color’ bedacht en gecureerd. Ik ben een heel activistisch persoon. Het is mijn missie om de wereld te verbeteren. Diversiteit is een thema wat mij bezig houdt. Zo wil graag de diversiteit van Tilburg laten zien bij Kunstpodium T. Dit doe ik met de expositie ‘Artist of color’. Het is een soort viering van diversiteit en inclusiviteit in Tilburg. Ik wil dat mensen zien dat er hele getalenteerde gekleurde artiesten zijn die meer erkenning verdienen in de kunstwereld. Het cureren van deze expositie past niet perse bij mijn opleiding, het was een enorm toffe kans die ik kreeg en die heb ik met beide handen aangepakt. Dit is dus ook de allereerste keer dat ik een expositie cureerde. Enorm spannend maar ook ontzettend gaaf! Mezelf curator van deze expositie noemen klinkt ook gewoon gek. Ik hoop dat er in de toekomst nog een editie komt. Ik ben enorm dankbaar dat ik de kans heb gekregen om stage te lopen bij Kunstpodium T. Het is erg bijzonder hoe Klaartje en Linda je alle ruimte geven om helemaal je eigen ding mag doen.’

Iris Tolkamp | Oud-stagiaire

Gedurende mijn stage heb ik mij beziggehouden met het genereren en plaatsen van content, vrijwilligerscoördinatie en trend- en communicatieonderzoek. Ook interviewde ik de teamleden en vrijwilligers voor de ‘Meet the Team’ rubriek. Ik hou ervan om lekker creatief bezig te zijn. In mijn vrije tijd doe ik dit door te tekenen, schilderen, grafische ontwerpen te maken en toneel te spelen. Ik ben bij Kunstpodium T terecht gekomen door de eindexpositie van de minor Design 360◦, waar ik aan deel nam. De prettige, open, creatieve sfeer die bij Kunstpodium T hangt sprak me meteen aan. Diezelfde sfeer heeft ervoor gezorgd dat ik me meteen op mijn plek voelde en een fantastische stageperiode heb gehad, waarin ik mezelf heb kunnen ontwikkelen. Wat ga ik stage lopen bij Kunstpodium T missen!

Sanne Akkermans | werkervaringsplek 

‘Ik ben Sanne, 22 jaar en geboren en getogen in Tilburg. Ik ga het komende halfjaar bij Kunstpodium T meelopen om ervaring op te doen binnen de kunst- en cultuursector en hier heb ik heel veel zin in. Afgelopen augustus ben ik afgestudeerd voor de master Kunstbeleid en Kunstbedrijf en hiervoor heb ik de bachelor Algemene Cultuurwetenschappen gedaan. Ik mag mezelf dus een ware Master of Arts noemen! Ik ben een groot fan van kunst; ik bezoek regelmatig musea en theaters en ga graag naar concerten en lezingen over kunst en cultuur. Een paar leuke weetjes over mij: Ik ben een huffelpuf, mijn favoriete kunstenaar is Andres Serrano en ik verzamel bierviltjes!’

Amber Schaaf | stagiaire communicatie

‘Ik ben Amber Schaaf, 24 jaar en woon in Tilburg. Ik ben sinds begin februari één van de stagiaires van Kunstpodium T. Ik ben momenteel bezig met mijn afstudeerjaar aan de opleiding Communicatie. Tijdens mijn stage bij kunstpodium T hoop ik mijn communicatievaardigheden toe te kunnen passen op de kunstsector. Ik hou me hier voornamelijk bezig met de communicatie en marketing. Naast het meewerken in het bedrijf, zal ik me dit half jaar ook bezig houden met het schrijven van een scriptie waarin ik het veiligheidsbeleid zal onderzoeken en uitwerken. De kunstsector is een sector die mij enorm aanspreekt en ben daarom ook super trots onderdeel te mogen zijn van het Kunstpodium T team.’

Suzanne de Groot | stagiaire 

‘Mijn naam is Suzanne de Groot, ik ben 23 jaar en kom uit Drunen. Sinds begin februari doe ik deze stage, waarbij ik de focus op marketing & communicatie combineer met een onderzoek naar de community en inclusiviteit. Ik studeer International Leisure Management aan Breda University of Applied Sciences, wat inhoudt dat ik alles leer wat er te weten is over de vrijetijdsindustrie. Door mijn affiniteit voor geschiedenis en kunst ligt mijn persoonlijke focus bij de culturele sector. Dat is ook waarom ik de werkzaamheden van Kunstpodium T interessant vind: mijn comfort zone in cultuur ligt bij de historische/klassieke kant, en bij Kunstpodium T krijg ik de kans om mee te draaien in de actuele/moderne kant!’

Eveline Westerduin | tuinvrouw (vrijwilliger)

Eveline heeft na haar pensioen een paar jaar bij een andere organisatie gewerkt. Nadat die organisatie stopte, vond ze de vacature voor tuinvrouw bij Kunstpodium T in de krant, waarin beschreven stond dat er werk nodig was aan de tuin. Hierna  ging ze langs, nam de taak aan en veranderde zo de achtertuin in een prachtige plek om tijdens openingen en warme zomeravonden te genieten. Aan het begin werkte ze met twee andere mensen, die in verloop van tijd gestopt zijn. Nu werkt Eveline alleen aan de tuin en geniet ze hier volop van. Klaartje en Linda kennen haar als een harde werker. De inheemse tuin is door haar harde gepassioneerde werk een van onze favoriete plekjes geworden en staat vol biologische bloemen en planten. Ook smullen we elk jaar van de lekkere appels van onze appelboom! Eveline komt van lente tot herfst naar Kunstpodium T om haar favoriete hobby, namelijk tuinieren, uit te oefenen.

Fráncy van Iersel | vrijwilliger 

Fráncy werkt al bijna 2 jaar voor Kunstpodium T. Ze is erg creatief en houdt zich graag bezig met kunst en cultuur, zowel op het vlak van werk als op het vlak van hobby. Op dit moment werkt ze ook bij The Living Museum in Tilburg. Hier is ze secretaris in het bestuur en zit ze samen met kunstenaar in de redactie van de nieuwsbrief van The Living Museum (TLMT). Twee jaar terug was ze op zoek naar iets leuks om zich mee bezig te houden. Via de website van Tilburg.com kwam ze uit op een vrijwilligersvacature van Kunstpodium T. Hier was ze al eens geweest en dit had een positieve indruk achtergelaten. Ze besloot te reageren voor meer informatie en kon diezelfde week nog aan de slag! De reden dat Kunstpodium T Fráncy zo aantrok is dezelfde reden als dat ze haar vrijwilligerswerk zo leuk vindt: waar Kunstpodium T voor staat. Voor haar staat Kunstpodium T voor een geweldige plek die jonge kunstenaars op weg helpt en die stap tussen de academie en het werkveld net iets makkelijker maakt. Ook vindt ze het erg leuk dat de tentoonstellingen altijd zo wisselend zijn en ze tijdens haar werk veel kunstenaars ontmoet. De sfeer is altijd goed en ze krijgt er zelf ook inspiratie en energie van om creatief aan de slag te gaan. Voor haar is kunst echt een uiting van innerlijke gevoelens en een kritische blik op de maatschappij. Kunst zorgt volgens Fráncy voor verbinding en het ‘geeft kleur aan het leven’.

 

Wil je ook onderdeel worden van dit toffe team van onmisbare vrijwilligers? Mail ons op volunteer@kunstpodium-t.com en vertel wat je bij ons wil komen doen! 

Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.
Post- en bezoekadres:
Noordstraat 105
5038 EH Tilburg

Open vrijdag t/m zondag
van 13.00 tot 17.00