Talenthub Inversie

Talenthub Inversie: Autonoom beeldende kunst

Inversie begeleidt talentvolle jonge beeldend kunstenaars die twee tot vijf jaar afgestudeerd zijn – en een Brabantse connectie hebben – in de overgang van de academie naar een veelzijdige beroepspraktijk.
Tien maanden lang worden kunstenaars, die hun werkveld buiten de reguliere kaders van de kunstwereld plaatsen, begeleid in hun artistieke ontwikkeling en passend ondernemerschap. Inversie staat voor omkering van de gewone orde en durft ook buiten de gebaande paden op zoek naar innovatieve methodes die passen bij de kunst en de kunstenaar. De kracht van Inversie ligt in de persoonlijke begeleiding, groepsbinding en inhoudelijke verdieping waarmee er een basis voor zelfvertrouwen wordt gelegd in combinatie met workshops en expertmeetings. Inversie maakt onderdeel uit van TalentHub Brabant en is een samenwerking tussen TAC, Witte Rook, Kunstpodium T, Stedelijk Museum Breda, Grafisch Atelier Den Bosch en Willem II Muziek en Beeldende Kunst.

Inversie heeft een traject in 2023: Inversie#3, en in 2024: Inversie#4. Voor beide jaren wordt via deze open call geselecteerd met de mogelijkheid voor zij-instroom. Ieder traject duurt 10 maanden: Inversie#3 is van maart tot en december 2023 en Inversie#4 is van februari tot en met november 2024.

OPEN CALL

Open Call Talenthub Inversie
Ben jij een kunstenaar met een connectie met Brabant? Ben je ambitieus en wil je investeren in de artistieke en zakelijke ontwikkeling van je beroepspraktijk? Dan kom je misschien in aanmerking voor Inversie, een talentontwikkelingsprogramma in Noord-Brabant voor beeldend kunstenaars. Inversie is een kortlopend programma dat zich richt op jonge of startende talenten tot vijf jaar na afstuderen die concrete ontwikkelvragen in hun praktijk hebben.Vanaf 15 december 2022 tot 29 januari 2023 kun je bij Inversie aanmelden via deze open call.

Hoe werkt het
Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar sanne@inversie.nu met je CV, je portfolio en een motivatie. Na de deadline gaan wij in februari controleren of je aanmelding volledig is. Halverwege februari krijg je bericht van ons of je in de eerste selectie zit waarna er selectiegesprekken worden gepland. Eind februari maken we de selectie definitief en starten we in maart 2023 met de eerste activiteit. Natuurlijk mag je ook altijd mailen als er vragen zijn.

Criteria

 • Twee tot vijf jaar afgestudeerd
 • Wonend of werkend in Brabant, of een connectie met Brabant
 • Een aantoonbare autonome en artistieke praktijk
 • Een aantoonbare onderzoekende of experimentele werkhouding
 • Besteed minstens twee dagen per week aan je praktijk
 • Beschikbaar om deel te nemen aan alle onderdelen van het programma
 • Bereid tot kennisdeling en groepsdeelname 
 • Inzichtelijke ambities voor de korte en lange termijn

 

Aanmelding

Je aanmelding voor Inversie of bestaat uit:

 • Je motivatie waarin je toelicht waarom Inversie voor jou urgent is om aan deel te nemen. Hierin geef je zo helder en concreet mogelijk aan wat jouw ontwikkelvragen zijn, wat je ambitie is, je artistieke visie, hoe actief je bent binnen je praktijk of het kunstenveld en waarom je wil deelnemen. Let op, Inversie heeft twee trajecten dus geef duidelijk aan welk jaar je wilt deelnemen. 
 • Je CV met een relevante selectie en je volledige gegevens inclusief website en social media links. 
 • Je portfolio met beeldmateriaal en indien van toepassing links naar audiovisueel materiaal, voorzien van titel, jaar, materiaal, context, partners of samenwerking en een korte inhoudelijke toelichting.

Eén open call, twee ontwikkeltrajecten

Vanaf 15 december 2022 tot 29 januari 2023 scouten jump! en Inversie samen talentvolle kunstenaars die in Brabant wonen, werken of een aantoonbare connectie hebben. Zowel jump! als Inversie bieden een traject aan voor beeldend kunstenaars met als verschil dat Inversie een kortlopend programma is dat zich richt op jonge of startende talenten tot vijf jaar na afstuderen en jump! is gericht op kunstenaars die vier jaar of langer actief zijn. Je kunt je aanmelden bij Inversie of jump! door een e-mail te sturen naar de betreffende hub met je CV, je portfolio en een motivatie.

Checklist Inversie:
* Deadline: zondag 29 januari 23:59u.
* Aanmelding Inversie: sanne@inversie.nu
* Editie: 2023 of 2024 (geef aan voor welk jaar je aanmeld).
*Motivatie: maximaal 1000 woorden
* CV: aanleveren als PDF maximaal 3 A4 en niet kleiner dan corpsgrote 10.
* Portfolio: aanleveren als 1 PDF maximaal 10 A4 en niet groter dan 20MB

Voor de ontwikkeling van talent en professioneel aan de slag te kunnen is het programma TalentHub opgezet door de Provincie Noord-Brabant. In de TalentHub krijgen talenten die door de sector zelf worden uitgekozen ondersteuning op maat via een netwerk van festivals, podia, presentatie-instellingen en diverse organisaties. Of het nu gaat om een hub voor muziek, theater, dans, literatuur, design of beeldende kunst, het talent staat altijd centraal.

 

Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.
Post- en bezoekadres:
Noordstraat 105
5038 EH Tilburg

Open vrijdag t/m zondag
van 13.00 tot 17.00