EXPOSITIE IN VITRINES STRAATZIJDE
8 Januari tot 7 Februari 2021
Bekijk meer op kunstpodium-t.com/trekking-guide
Trekking Guide is een project dat de relations tussen onderwerp en ruimte onderzoekt — de ruimtelijke ervaring. Middels het proces van de herinnering en iets zich eigen maken wordt de publieke ruimte omgekeerd naar de schaal van een gebouw, een huis, een appartement: thuis. Door je in de ruimte te plaatsen ontstaan relaties met de omgeving. Het proces van het ‘bevrienden’ van een bepaalde omgeving is geconditioneerd door al onze ervaringen en herinneringen uit ons verleden: ons eigen ruimtelijke archief die onze intieme geschiedenis opnieuw oproept.
Herinnering is nauw verbonden met ruimte, wat inhoudt dat ruimte nauwelijks losstaat van de tijd waarin we de ervaringen hebben opgedaan. Als we door en binnen ruimte bewegen, vormen we verbindingen via onze eerdere ruimtelijke sporen, associeren we, trekken we parallellen en construeren we unieke impressies die nu de locatie in kwestie definiëren. Deze constructies zijn zowel reconstructies als uniek. De waarheid wordt irrelevant: we buigen deze en passen hem aan; onbewust bouwen we onze eigen plattegronden.
De interventie, in de vorm van het markeren van het pad, is een pragmatische markering en bevat tevens de herinnering aan de landschappen uit mijn kindertijd. Het is de wandeling, de herhaling van een handeling die het mogelijk maakt ruimtelijke herinneringen te vormen. Het proces van territoriale verkenning wordt het proces van memorisatie en tot slot archivering. Het is een subjectieve vorm van mapping die door verschillende ankerpunten wordt getekend. Elke keer als we de plek opnieuw bezoeken, verandert de plek en wordt deze hervormd.
Het project wordt gerealiseerd op twee losstaande maar op elkaar steunende locaties: de publieke ruimte van Tilburg en Kunstpodium T. In de publieke ruimte wordt de looproute geselecteerd; op dit pad worden de markeringen (Marcations) geplaatst, die een routesysteem vormen. Dit systeem wordt gebruikt op de Sloveense wandelpaden. De tweede fase van het project bestaat uit de routine van het bewandelen van de gemarkeerde route. Na elke wandeling keert Ursa terug naar Kunstpodium T en archiveert de herinnering ervan in de vorm van een tekening. Dit is een proces van vertaling en legt de subjectieve functies van ruimtelijke herinnering bloot. Gecombineerd met de beelden uit het familie-archief, overlappen de twee ruimtelijke ervaringen en wordt het pad in Tilburg een van Ursa’s vele voormalige thuishavens.
Ursa Prek deed een coronaproof mini-residentie bij Kunstpodium T van 21 december 2020 tot 17 januari 2021. De resultaten van haar onderzoek zijn te zien in de vitrines aan de straatzijde tot en met zondag 7 februari en op een aparte webpagina.