Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Residency Nest – URGE Collective

27 oktober, 2021 @ 10:00 am - 13 november, 2021 @ 10:00 pm

Nest – URGE Collective
27 oktober – 13 november 2021

URGE Collective
URGE is een multidisciplinair kunstenaarscollectief met de focus op de openbare ruimte, opgericht door vijf alumni van de artistieke onderzoeksmaster “Performing Public Space” aan Fontys Hogeschool Tilburg. Anne Decker is een Duitse theatermaker en regisseur gebaseerd in Marburg (DE); Ellie Bryce is een Britse scenograaf gebaseerd in Brussels, (BE); Rita Carmo Martins is een Portugese circusartiest en fotograaf gebaseerd in Vila do Conde (PT); Vittorio Campanella is een Italiaanse beeldend en geluidskunstenaar gebaseerd in Turijn (IT); en Dimitri van den Wittenboer is een Russische performancekunstenaar gebaseerd in Amsterdam (NL).

Artistieke visie – Luisteren en leren
De artistieke visie van Urge Collective is om collectief de publieke ruimte te bevragen en om alternatieve manieren te bedenken en uit te voeren waarop de stad kan worden ingenomen door haar inwoners. Hun voornaamste artistieke benadering is luisteren naar de context van de publieke ruimte en leren door competenties uit te wisselen via collectieve praktijken met de lokale communities. In dit proces van cocreatie worden verschillende vormen van kennis gedeeld en samen gecreëerd, en zullen alternatieve zienswijzen en praktijken zich voordoen. 

Nest
Nest is een lange termijn internationaal project dat de artistieke benadering van Luisteren en Leren van de publieke ruimtes naar de woonplaatsen van de leden brengt. Een eerste try-out van NEST vindt plaats in Tilburg, de stad waar URGE collective werd opgericht. Het project wordt tijdens een residentie van twee weken in samenwerking met Kunstpodium T en een lokale kunstenaar. 

Tijdens het verblijf in Tilburg zullen zij relaties met een specifieke buurt ontwikkelen door elke dag aanwezig te zijn en via interactie op een publieke plek. Ze gebruiken hun individuele artistieke praktijken, waaronder spreken in het openbaar, het vertellen van verhalen, circusvoorstellingen, scenografie, muziek en beeldende kunst om met de buurt in contact te komen. Deze interactie is een dialoog tussen hun artistieke ideeën, de ruimte en de behoeften en interesses van de mensen die ze daar ontmoeten. De artistieke resultaten zullen de situaties zijn die uit deze ontmoetingen naar voren komen. Deze situaties zijn kortstondig, maar laten vaak sporen na in de ruimte en de mensen. Er kan een herinnering zijn aan een lied dat samen met voorbijgangers is gecomponeerd, een krijttekening op het asfalt, een visuele documentatie van een uitvoering of een gezamenlijk gemaakt object. URGE gaat onderzoeken hoe deze sporen als artistieke artefacten in de tentoonstellingsruimte van Kunstpodium T kunnen worden gebracht: benieuwd hoe de artefacten het verhaal kunnen vertellen over de beleving in de openbare ruimte, een dialoog kunnen openen met het lokale publiek en ook kunnen inspireren in de volgende stappen van het werk. 

Urge: “We stellen ons een tentoonstelling voor die een collage wordt van video- en geluidsopnames, live performance, teksten en objecten. Tijdens ons verblijf zullen we de tentoonstellingsruimte van Kunstpodium T gebruiken als een doorlopend notitieboek van onze openbare activiteiten en zullen we verschillende deelmomenten van ons proces en onze resultaten organiseren. Het publiek zijn de mensen die we ontmoeten tijdens ons werk in de buurt en de kunstgemeenschap. Deze uitwisseling tussen het lokale leven in een buurt en een kunstruimte is belangrijk voor ons in een poging om kunst meer in te bedden in het dagelijks leven.” 

Project door
Anne Decker @futouristin
Rita Carmo Martins @ritacarmomartins
Ellie Bryce @e_j_butterfly
Vittorio Campanella @vitto.campanella
Dimitri van den Wittenboer @dimitri_van_den_wittenboer; dimitrivandenwittenboer.com

Contact
urge.publicspace@gmail.com

Gegevens

Begin:
27 oktober, 2021 @ 10:00 am
Einde:
13 november, 2021 @ 10:00 pm

Locatie

Kunstpodium T Tilburg
Noordstraat 105
Tilburg, North-Brabant 5038 EH Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0639825649
Site:
www.kunstpodium-t.com