Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Mo|nu|mentum: Apprentice Master expo #2

6 februari, 2021 @ 3:00 pm - 28 februari, 2021 @ 6:00 pm

Apprentice Master expositie #2
Mo|nu|mentum
6 – 28 February 2021
Studio Omstand, Arnhem
Op afspraak geopend – boek je ticket via omstand.nl 

uit het niets is er iets
een groep, een systeem, een neurosysteem

monumentum ontstaat in de ruimte
(momentum is zoiets als tijd keer kracht)

Kracht is er
als voorwaarde voor een bepaalde handeling
Kracht is er
als uitvoering daarvan

In spierkracht en geestkracht
elektromagnetische kracht, gravitatiekracht en kernkracht

Tijd is er om te beleven
Om te blijven bewegen

En na bepaalde tijd
Is het systeem stil en ze laten
In nul kracht en alleen nog maar tijd
Hun iets

Roland Schimmel (master)
Maud Faassen
Britt van den Boogaard
Tycho van Zomeren
Christy Westhovens

In de tweede expositie van het Apprentice Master seizoen 2020/2021 zullen Apprentices Maud Faassen, Britt van den Boogaard, Tycho van Zomeren en Christy Westhovens samen exposeren met Master Roland Schimmel. De expositie is van donderdag 6 tot en met zondag 28 februari 2021 bij Omstand in Arnhem te zien.

RELIVE THE EXPO
Bekijk de foto’s hier
Bezoek monumentum.online

Vanwege de covid-regelgeving is het verplicht een tijdslot en ticket te reserveren via www.omstand.nl

MEET THE ARTISTS

BRITT VAN DEN BOOGAARD
Geïntrigeerd door primaire natuurkundige verschijningen zoals licht, geluid en beweging creëert Britt van den Boogaard immersieve installaties. Door middel van zelfgemaakte machines/instrumenten worden trillingen vertaald naar verschillende stimuli: geluid, beeld en tast, waardoor zintuigen interfereren en het bewustzijn verandert. Een onuitputtelijk onderzoek naar de relatie tussen onze psyche en de zintuiglijke prikkels in de wereld om ons heen, wat onlosmakelijk met elkaar in verbinding staat. Met haar werk probeert ze overprikkeling te controleren door het te ordenen en naar elkaar toe te trekken. In het geheel ontstaat een wisselwerking tussen een mystieke ervaring en een openbaring van het ontstaan hiervan.

MAUD FAASSEN 
In Maud Faassen’s beeldend praktijk staat diens aanwezigheid in deze realiteit centraal. Deze aanwezigheid wordt verbeeld in performances en installaties die bestaan uit natuurlijke materialen. Diens werk heeft raakvlakken met onderwerpen zoals: verbinding, nalatenschap, vergankelijkheid en menselijke sporen.
Maud ziet diens praktijk als een gesprek tussen diens zelf en deze realiteit. Een gesprek waarin Maud soms zelf aan het woord is en soms, zo goed en kwaad als het kan, luistert.

ROLAND SCHIMMEL 
In mijn werk verken ik de grens tussen waarneming en voorstellingsvermogen als een proces van fysieke afstemming op de omgeving. De aandacht voor het nabeeld en halo’s (aura) vertegenwoordigt daarbinnen een specifieke verhoudingswijze: namelijk als een proces van beantwoording.
Nabeelden hebben een niet-stoffelijk, virtueel karakter, en vinden hun oorsprong in (de informatieverwerkende processen van) het brein, als reactie op een prikkel van buiten. Het is een proces dat oncontroleerbaar en ongrijpbaar plaatsvindt en een enerverend gevoel van machteloosheid veroorzaakt. Het waarnemen van deze projecties wordt een onderdeel van de werkelijkheid.
Dit rusteloze, onzichtbare vermogen zit in de kern van het bio-kosmisch geheugen van het lichaam ingebakken. Werkend vanuit het beginsel van het complementaire heeft het een evenwicht herstellend, helend vermogen.

CHRISTY WESTHOVENS
‘Ik ben gefascineerd door de natuurlijke fenomenen die zich onttrekken aan onze ervaarbare realiteit. Waar ons organische lichaam onze realiteitsbeleving begrenst, dient de door ons ontwikkelde technologie als bemiddelaar.’
De door de mens ontwikkelde tools maken het mogelijk om natuurverschijnselen die buiten het spectrum van onze zintuigen vallen uit te drukken in iets dat wij kunnen waarnemen. Binnen haar praktijk onderzoekt Christy Westhoven die nieuwe vormen van waarnemen. Niet in het kijken naar ruwe data, maar in het ervaarbaar maken ervan. Dit doet ze door middel van persoonlijke experimenteren en het ontwikkelen van installaties die, juist door het gebruikt van technologie, onze menselijkheid benadrukken. Zoals bijvoorbeeld het vertalen van het elektrische veld van het lichaam in een soundscape, of het uitvergroten van lichamelijke processen in een lichtinstallatie.

TYCHO VAN ZOMEREN
In de praktijk van Tycho van Zomeren staat de kijkervaring altijd voorop. Van Zomeren onderzoekt in zijn realistische schilderijen hoe mensen de wereld waarnemen. Door de grens van waarneembaarheid te benaderen, reductie toe te passen, de perceptiefilosofie te onderzoeken en door haast clichébeelden te gebruiken, deconstrueert Van Zomeren de kijkervaringen die zijn werken oproepen.
Om Van Zomeren’s schilderijen in het echt te zien, is betrokkenheid van de toeschouwer vereist. Daarom is de keuze voor zijn onderwerpen een bewuste uitdaging, waarbij hij de verwachtingen van het publiek probeert te ondermijnen om nieuwsgierigheid te wekken voor iets dat op het eerste gezicht bekend lijkt. Terwijl hij alle stappen van het kijkproces ontleed, houdt Van Zomeren de blik van zijn publiek opgeschort, waardoor een vreugde en een gevoel van verwondering weer in het spel komen.

Gegevens

Begin:
6 februari, 2021 @ 3:00 pm
Einde:
28 februari, 2021 @ 6:00 pm
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , ,
Site:
www.omstand.nl

Organisator

Kunstpodium T | Apprentice Master
Telefoon:
06 17038380
E-mail:
contact@kunstpodium-t.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Studio Omstand
Van Oldenbarneveltstraat 92A
Arnhem, Gelderland 6827 AZ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0619868165
Bekijk de site van Locatie