Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eindexpositie De Nieuwe Vincent 2019

22 december, 2019 @ 1:00 pm - 12 januari, 2020 @ 5:00 pm

Wees welkom bij de eindexpositie van het project De Nieuwe Vincent van 22 december 2019 tot en met 12 januari 2020 bij Kunstpodium T!

De Nieuwe Vincent is een programma waarin jongeren een creatief proces doorlopen. Ze stappen in een soort rollercoaster waarin ze met veel lol en plezier uitgedaagd worden om te tekenen en te schilderen. De deelnemers werken met nieuwe technieken die ze nog niet kennen, worden uit hun comfortzone gehaald, worden geprikkeld om te ontdekken, uit te proberen, buiten de bekende paden te wandelen. Zo maken ze een groei door en komen ze erachter waar ze wel en waar ze niet in uitblinken. Ze komen erachter waar zij door geïnspireerd raken en ook wat bij hen past. Misschien kunnen we zelfs zeggen dat ze er een beetje achter komen wie zij nou eigenlijk zijn. Zit er een kunstenaar of een schilder in henzelf?

Samen met gelijkgestemden stappen ze dit proces in en doorlopen het vol enthousiasme. Ze bezoeken ateliers, musea, een kunstacademie, expositieruimtes. Op elke plek wordt (samen-) gewerkt, verwonderd, gekeken, worden keuzes gemaakt en technieken uitgeprobeerd. Het optrekken met verschillende kunstenaars en samen nieuw werk maken, is inspirerend voor zowel de Nieuwe Vincenten als de kunstenaars zelf.

De Nieuwe Vincent wordt georganiseerd door Vincents Tekenlokaal. Dit is een van de locaties in Brabant die samen de aandacht vestigen op de Brabantse jaren van Vincent van Gogh en de invloed ervan op zijn verdere carrière. Vincent was dertien jaar oud toen hij naar Tilburg kwam en op de HBS Koning Willem II tekenlessen volgde bij de kunstenaar C. Huysmans.

De Nieuwe Vincent wordt gerealiseerd in samenwerking met diverse kunstenaars, Kunstpodium T,Academie voor Beeldende Vorming, Van GoghHuis Zundert en De Pont museum.

De jury die deze dag de portfolio’s van de Nieuwe Vincenten zal beoordelen en een van hen uitroept tot winnaar van de Jan Naaijkensprijs Junior, bestaat uit: Vincent Dams, Danielle Lemaire en Frank Pisart. 

Vincent Dams (1983, Eindhoven) maakt schilderijen, tekeningen, objecten, installaties, foto’s, teksten, collages en bedenkt concepten of fictieve collega’s die dit alles of iets anders verwezenlijken. Zijn beelden bezitten veelal een surreëel, poëtisch of absurd karakter met vaak verwijzingen naar inspiratiebronnen uit de literatuur, de kunstgeschiedenis en het dagelijkse leven van de kunstenaar zelf. De typische humor in zijn werk is in de meeste gevallen, als het niet slechts een beeldende vondst of grapje betreft, de buitenste laag voor een meer melancholische ondertoon die welhaast ten grondslag lijkt te liggen in zijn werk als beeldend kunstenaar. Zo dient de humor niet alleen om de kijker direct te pakken, maar ook om de zelfreflectie en ironie van de maker zelf te verbeelden.

Danielle Lemaire maakt tekeningen, schilderijen, performances, geluidswerken, installaties, en films. Haar werk ontwikkelt zich op elk vlak op een organische en zeer aandachtige manier. Ze ziet deze werkwijze als essentieel voor een heldere dialoog met de wereld. Danielle’s tekeningen en schilderijen hebben onderwerpen als een ‘leeg’ interieur waarin menselijke sporen tastbaar zijn, schaduwen van menselijk leven, een droom. Ze onderzoekt graag de omgeving van haar werk in deze relaties: wat is het (historische) verhaal achter de ruimte? Wat is de betekenis van de werken in relatie tot hun omgeving?

Frank Pisart is hoofd van het Noordbrabants Genootschap. Het Noordbrabants Genootschap is opgericht in 1837 en heeft als doel kunst en wetenschap in Noord-Brabant te bevorderen. Sinds 2013 voert het genootschap een plan uit om kunst in Noord-Brabant te stimuleren door aan te haken bij bestaande initiatieven, in de vorm van de Jan Naaijkensprijs. Hierbij werkt het genootschap samen met Kunstpodium T in het kader van het Apprentice Master project waar we ter ondersteuning de Jan Naaijkensprijs aan gekoppeld hebben op jaarlijkse basis. Om de doorlopende leerlijn te volgen reiken we de Jan Naaijkensprijs JUNIOR uit aan de Nieuwe Vincent: een door Kunstpodium T en Vincents tekenlokaal jaarlijks uitgevoerd traject van tekenworkshops voor scholieren.

Gegevens

Begin:
22 december, 2019 @ 1:00 pm
Einde:
12 januari, 2020 @ 5:00 pm
Evenement Categorie:
Site:
denieuwevincent.nl

Organisator

Vincents Tekenlokaal
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kunstpodium T Tilburg
Noordstraat 105
Tilburg, North-Brabant 5038 EH Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0639825649
Bekijk de site van Locatie