Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

NIEUWE DATUM Apprentice Master #1: Why dwell in the blue mountain?

10 maart, 2021 @ 8:00 pm - 28 maart, 2021 @ 5:00 pm

Apprentice Master expositie #1
Why dwell in the blue mountain?

21 Januari 2021 – 14 Februari 2021
Kunstpodium T, Tilburg

NIEUWE DATUM EN LOCATIE:
10 maart – 4 april 2021 bij Witte Rook in Breda

Riette Wanders (master)
Larissa Schepers
Arthur Dufoor
Krijn Kroes
Maya Berkhof

De expositie ” Why dwell in the blue mountain? als onderdeel van Apprentice Master seizoen 2020/2021 is vanaf donderdag 11 maart 2021 te zien bij Witte Rook in Breda. Hierbij presenteren Riëtte Wanders, Maya Berkhof, Arthur Dufoor, Krijn kroes en Larissa Schepers het resultaat van hun samenwerking. Eerder dit jaar is de groep bijeen gekomen om drie constellaties van hun werk te maken en te bediscussiëren hoe de afzonderlijke werken zich tot elkaar verhouden, en hoe dat te vertalen naar een tentoonstelling.
Deze reeks van opvattingen wordt voortgezet bij Witte Rook, en later afgesloten met een tentoonstelling in Amsterdam.

De expositie is alleen op afspraak te bezichtigen. Je kunt de expositie van donderdag 11 maart tot en met zondag 28 maart bezoeken door een mail te sturen naar visit@kunstpodium-t.com.
Op woensdag 10 maart vindt een besloten opening en werkbespreking plaats. Witte Rook is deze dag niet voor publiek geopend. 

Witte Rook in Breda opereert als een online en offline platform dat zich richt op het geschreven woord, het authentieke beeld en kunstenaarsprocessen. Dit uit zich in het bieden van werkperiodes als Artist in Residence en online magazine.
Kunstpodium T werkt regelmatig samen met Witte Rook. Samen met TAC in Eindhoven zijn deze drie partijen ook verbonden in de TalentHub Inversie. In het verleden presenteerde Witte Rook de expositie en werkperiode van Jan Naaijkensprize-winnaar Yoel Pytowski en heeft een groot aantal (oud-) Apprentices deelgenomen aan hun residentie!
Kijk voor meer informatie op www.witterook.nu 

Bekijk hier de foto’s van de expositie (door Valentina Fotografie).

OVER DE KUNSTENAARS

Riette Wanders (master)
Riëtte Wanders maakt tekeningen op papier en met textiel in zwart, wit en grijs. Bij de afwezigheid van kleur komen andere elementen zoals textuur, structuur en compositie naar voren, en Wanders beheerst al deze facetten. Maar bovenal blinkt Wanders ‘werk uit in zijn materiële aanwezigheid. In haar eerdere tekeningen manifesteert dit zich als het zwartste zwart van Siberisch krijt, of een subtiele druppel waterige acrylverf, waardoor het werk een bijna prehistorische (of in ieder geval a-historisch) gevoel krijgt.
In haar recente tekeningen op textiel bereiken laagjes stof, applicaties en stiksels een soortgelijk effect. Expressief, onbeschaamd en soms groezelig pronken ze dapper met hun onvolkomenheden. Verf is aangebracht in spetters of met een roller, half verborgen door delen van muskietengaas of doorkruist met lijnen ‘getekend’ met een naaimachine. Dit is intuïtieve chemie; het is alsof we getuige zijn van een universum in het proces van zelfverwezenlijking, halverwege gestopt en opgenomen door de kunstenaar.

Arthur Dufoor
Arthur Dufoors werk vertrekt vanuit een radicaal-intuïtieve benadering waarbij rauwe emoties en expressieve kwetsbaarheid gecommuniceerd worden via grootschalige werken op doek. Verder bouwend op invloeden vanuit het maniërisme, de barok en verscheidene post-moderne kunstenaars, balanceert het werk van Dufoor steeds tussen openhartigheid en virtuoze brutaliteit.

Maya Berkhof
Hoewel beeldhouwkunst meestal een statische aangelegenheid is, zijn de werken van Maya Berkhof dat niet. Haar sculpturen geven de indruk verplaatst te kunnen worden, steeds in een andere houding. Net zoals elke dag net zo anders is als de volgende, bevatten de werken van Berkhof sporen van toeval en zijn ze continu transformerend.
Om dit te bereiken, overweegt Berkhof zorgvuldig de materialen die ze gebruikt die het karakter van elk werk ademen. Als zodanig zijn haar sculpturen niet alleen solide objecten, maar krachtige onderwerpen die in staat zijn om te resoneren met een moment uit het verleden, een verlangen of een verwachting. Omdat hun uiterlijk slechts tijdelijk wordt aangenomen, zijn Berkhof’s werken manifestaties van een constante spanning tussen vorm en functie, tussen het monumentale karakter van de beeldhouwkunst en het transformerende karakter van het dagelijks leven.

Krijn Kroes
Het werk van Krijn Kroes is zowel een kwestie van wat er gebeurt aan het oppervlak, alsook wat daaronder schuilgaat. In een gecombineerde praktijk van zowel schilderkunst als sculptuur, vindt Kroes een balans in het schakelen tussen technieken, door een grote mate van controle aan te nemen in het schilderen en open te staan voor het onverwachte in sculptuur. Kroes zoekt voortdurend naar manieren om zijn publiek te betrekken door een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid naar het onbekende op te wekken. Vanuit monochrome en reflecterende schilderijen, blijft hij gefocust op hun fenomenologie en de perceptie van zijn publiek, maar deze interesse is niet louter formeel. Hoewel Kroes vindt dat emoties en fantasie maar al te vaak als inferieur worden beschouwd aan wetenschappelijke feiten, concentreert zijn werk zich op haar eigen affectieve dimensies, met de bedoeling de verbeelding van zijn publiek te prikkelen.

Larissa Schepers
Larissa Schepers is een kunstenaar met de focus op textiel. Haar recente werk focust zich op een traditionele weeftechniek met kralen. Ze is gefascineerd door de westerse manier van denken en werkt met concepten rondom mentale gezondheid en sociale problemen. Als kunstenaar gelooft zij erin dat het haar verantwoordelijkheid is om onze normen en waarden te bevragen en een conversatie op gang te zetten. De grillige onderwerpen staan in contrast met de delicate manier van werken en haar werk roept op om aangeraakt te worden.
Met een opleiding in Textiel ontwerp focust zij zich op verschillende textieltechnieken zoals borduren, weven met kralen en breien met kralen. Zij vindt het belangrijk om traditionele textiel technieken te behouden en kiest handwerk boven machinaal werk. Haar kleurgebruik versterkt het contrast met de hardheid van de boodschap.

Gegevens

Begin:
10 maart, 2021 @ 8:00 pm
Einde:
28 maart, 2021 @ 5:00 pm
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , ,

Organisator

Kunstpodium T | Apprentice Master
Telefoon:
06 39 82 56 49
E-mail:
contact@kunstpodium-t.com
Site:
www.kunstpodium-t.com

Locatie

Witte Rook Breda
Stationslaan 111
Breda, North-Brabant 4815 GW Nederland
+ Google Maps
Site:
https://witterook.nu