tot 26 september 2021
Kunstpodium T, Tilburg
Opening en uitreiking Jan Naaijkensprijs op donderdag 2 september 2021

In de expositie Season Highlights worden vier groepen Apprentices van het huidige seizoen Apprentice Master geselecteerd om in de zomer een expositie te maken in een van de ruimtes van Kunstpodium T. Managing director Klaartje Esch en Yearmaster Anya Jansen maken een selectie van vier groepen die tijdens het seizoen zich als groep artistiek hebben ontwikkeld, de mogelijkheden van het project vol hebben benut en de waarde van de collectiviteit van het project hebben getoond. Een onafhankelijke jury verkiest tijdens de opening op 2 september 2021 een van deze groepen als winnaar.

Gekoppeld aan de expositie Season Highlights is de Jan Naaijkensprijs: een prijs voor behoud van kunsttalent in Brabant die sinds 2014 verbonden is aan het Apprentice Master project. Tijdens de opening van de expositie roept een onafhankelijke jury één van hen uitroepen tot de winnaar. De jury bestaat uit diverse professionals uit de kunstwereld.

In het verleden werd de prijs uitgereikt aan individuele Apprentices. De verschuiving van een individuele Jan Naaijkensprijs naar een groepsprijs komt voort uit het groeiende belang van collectiviteit in de kunst, wat wij ook steeds hoger in het vaandel plaatsen. Collectiviteit is een grote drijfveer gedurende het hele project; zodoende ook in de Jan Naaijkensprijs.

Season Highlights vindt plaats van donderdag 2 tot en met zondag 26 september 2021.

DE GENOMINEERDEN: 

#2 Mo|nu|mentum • Omstand Arnhem
Britt van den Boogaard, Maud Faassen, Christy Westhoven, Tycho van Zomeren
Het team over deze groep: ‘We zijn onder de indruk van het werk / netwerk dat deze groep maakte tijdens een moeilijke lockdown. Ze maakten een goede expositie, met werk speciaal gemaakt voor deze presentatie. Ze ontmoetten veel interessante mensen uit de kunstwereld. Ze hebben alle kansen gegrepen.’

#4 A Frame for Substance • M_M_ Artspace Kattendijke
Emiel Ambroos, Manon Clement, Jesse van Epenhuijsen, Quinn Zeljak
Het team over deze groep: ‘Collectiviteit is waar deze groep om draait. De wekelijkse bijeenkomsten groeiden uit naar een collectie van presentaties. De magazines, de gesprekken die ze voerden over kunst, samen slapen en werken alsof ze samen woonden. Ook zagen we deze groep groeien en zich aanpassen; met de finale in de galerie. Hopelijk houdt dit nieuwe netwerk aan!’

#6 The First Page of a Non-existing Story • TAC Eindhoven
Noah Arends, Hans-Hannah, Manon Jeuken, Emmie Liebregts
Het team over deze groep: ‘Deze groep begon langzaamaan en verraste ons met hun presentatie. Ze stapten uit hun comfortzone en maakten een interessant installatie. Expressie, materialiteit, experiment, visuele uitweidingen waren allemaal daar, terwijl ze toch hun individualiteit respecteerden en deze plaatsen in het perspectief van de kunstwereld.’

#9 Cadavre Exquis • Kunstpodium T Tilburg
Fenna Koot, Lore Pilzecker, Famke Storms, Monique van de Ven
Het team over deze groep: ‘Samenwerking en experiment waren de basis van deze groep. Ze daagden zichzelf uit om iets heel anders te doen dan zij gewend waren. Het verrassingselement had de (goede) overhand. Het is gewaagd en vruchtbaar als visueel onderzoek. Het gaf hen nieuwe inzichten in kunst en in hun eigen praktijken.’