Apprentice Master expositie #9
Cadavre Exquis
1 – 25 July 2021
Kunstpodium T, Tilburg

Folkert de Jong (master)
Monique van de Ven
Famke Storms
Lore Pilzecker
Fenna Koot

In de negende en laatste expositie van het Apprentice Master seizoen 2020/2021 zullen Apprentices Monique van de Ven, Famke Storms, Lore Pilzecker en Fenna Koot samen exposeren met Master Folkert de Jong. De expositie is van donderdag 1 juli tot en met zondag 25 juli 2021 bij Kunstpodium T in Tilburg te zien.

Het project Cadavre Exquis is een onderzoek naar de toegevoegde waarde van de samenwerking tussen verschillende kunstenaars die elkaar niet kennen. Deze techniek werd toegepast door kunstenaars aan het begin van de 20e eeuw zoals André Breton, en later ook René Magritte.

Een Cadavre Exquis is van oorsprong een gedicht dat door meerdere dichters is geschreven, zonder dat zij op de hoogte zijn van de delen die door de anderen worden geschreven. Deze techniek is later meest bekend als kunstuiting in de vorm van tekeningen.

Voor het Apprentice Master programma hebben Lore, Famke, Monique, Fenna en Folkert gekozen voor dit principe, als een medium om te onderzoeken hoe, in de periode van Corona, een dialoog zich via digitale ontmoetingen ontwikkelt en uiteindelijk kan leiden tot een belichaming in de vorm van een gezamenlijk kunstwerk.

De besloten opening vindt plaats op donderdag 1 juli bij Kunstpodium T. De expositie is voor het publiek van vrijdag 2 tot en met zondag 25 juli 2021 te bezoeken.

OVER DE KUNSTENAARS

Folkert de Jong
Folkert de Jong (Alkmaar 1972) is beeldhouwer. Hij woont en werkt in Amsterdam en is bekend om zijn levensgrote, theatrale, verhalende beelden die ingaan op thema’s als geschiedenis, oorlog, hebzucht en macht. In de sculpturen die hij maakt, verwijst hij zowel naar de (kunst-) geschiedenis en culturele traditie als naar thema’s uit de popcultuur. Naast materialen als styrofoam en purschuim, materialen die eveneens bepalend zijn voor De Jongs kenmerkende kleurgebruik: babyblauw, de kleur van styrofoam, en geel, de kleur van purschuim. Werkt hij sinds 2012 ook in brons, keramiek, metaal en acrylglas. Als kunstenaar legt Folkert verbindingen met het verleden omdat deze gebeurtenissen deuren openen naar diepere betekenissen van de beleving van onze tijdsgeest. Naast vrij werk heeft hij ruime ervaring met de toepassing van zijn kunst voor specifieke opdrachten voornamelijk in de openbare ruimte en architectuur.
De Jong is opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten te Amsterdam (1994-1996) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam (1998-2000). Verder verbleef hij aan het CEAC Chinese European Art Center Xiamen (China, 2003), het ISCP International Studio and Cultural Program New York (USA, 2004) en aan de Leipziger Baumwollspinnerei (DE 2006). Nationaal en internationaal is er veel belangstelling voor zijn werk. Hij exposeert regelmatig in musea en galeries in onder andere New York, Mexico City, Seoul, Valencia en Milaan. Zijn werk bevindt zich in particuliere, openbare en bedrijfscollecties, waaronder Saatchi Collection Londen, Montreal Museum of Fine Arts, Los Angeles County Museum of Art, Groninger Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Ernst & Young, Theodoor Gilissen Bank, Rabobank kunstcollectie, VandenBroek Foundation en Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam.

Monique van de Ven
Ik ben een Nederlandse multidisciplinaire kunstenaar met een focus op figuratie en beeldhouwkunst. Ik maak gebruik van herkenbare figuratieve voorstellingen en streef ernaar dat het werk voor zich spreekt. Het is mijn wens om installaties en/of ruimtes te creëren waarin de bezoeker onderdeel wordt van het werk en een werk een performatief element geeft.
Ik ben geïnteresseerd in de ambiguïteit van onze perceptie van andere soorten. Ik onderzoek door de mens gemaakte representaties van wilde natuur in het algemeen en richt me vaak op wilde dieren in het bijzonder. Ik wil de westerse mens-dierrelaties in vraag stellen. De noties van het exotische staan centraal in mijn werk. Zoals veel voorstellingen worden gevoed door fantasieën die, wonend in Nederland, letterlijk ver van huis zijn.

Lore Pilzecker
Stromen van informatie circuleren rondom kunst in de publieke ruimte, waarbij het cultureel erfgoed fungeert als identiteit van een stad, dorp of plaats. Binnen kaders spreken deze circulerende stromen over de geschiedenis, commercialiteit, cultuur en politiek. Het souvenir; is een herinnering van een persoon aan een momentum, verwezenlijkt in de vorm het verlangen naar ‘authentieke’ identiteit van een plaats. Het is een object waar de eerder genoemde circulerende stromen van informatie worden verbeeld. Een sterke authenticiteit trekt toerisme. De toerist zoekt het bekende in het onbekende. Het is een constante paradox, tussen het consumeren van een authentieke identiteit in de universele vorm van een souvenir.

Fenna Koot
Kies de gemakkelijkste houding uit: ga zitten, zet je bril goed (maak hem schoon), strek je uit, schuif je stoel aan en recht je rug. Zorg dat je aandachtig bent: je kunt de deur maar beter dicht doen, daar achter staat altijd een of andere stoorzender aan. In mijn geval is dat de radio van de klusser van de onderburen: hij luistert momenteel naar ‘Radio-538’. De titel van het lied is me onbekend maar het deuntje komt me wel bekend voor. Ik vraag de klusser niet of hij zijn muziek wat zachter kan zetten zodat ik mij kan concentreren op een korte tekst over mijn kunstenaarschap. Ik kies ervoor dat mijn deur net voldoende geluid dempt om een poging te kunnen wagen. 

Famke Storms
Door een soort chaotische sfeer te creëren en zo min mogelijk ruis op te ruimen, ontstaan er combinaties van verschillende materialen die ik tevoren niet had kunnen voorspellen. Vaak neem ik als uitgangspunt foto’s van alledaagse taferelen die ik interessant vind. Ik verken de combinatie van kleur en vorm en probeer ze te erkennen. Daarbij stel ik me de vraag hoe die kleur en die vorm het beste tot zijn recht komen. De functie verdwijnt; die informatie gaat verloren tijdens het maakproces. De dingen om mij heen worden bekleed met menselijke karaktertrekken. Door positionering kunnen spullen bevangen worden door tragiek, geluk of andere eigenschappen. Een houten lat ziet er in een hoek veel aandoenlijker uit, dan wanneer deze gecentreerd in de ruimte staat. Hierbij is het de subjectieve ervaring die telt; mijn persoonlijke verbinding met de kleur, het materiaal en de vorm.