Apprentice Master expositie #7
Dagboeken van Verbeelding
6 – 30 Mei 2021
Kunstpodium T, Tilburg

Jasper de Beijer (master)
Django van Ardenne
Eady van Acker
Thijs Segers
Anne Schoemaker

Dagboeken van verbeelding (2021)

Heb je ooit een steen met je meegedragen? Een steen die je tijdens een lange wandeling door de bossen hebt opgepakt. Of misschien een schelp? Een schelp die je besloot mee te nemen en in je broekzak bewaarde. En als je dat ooit gedaan hebt, weet je dan wat ik bedoel wanneer ik zeg dat als je dat object uit je broekzak haalt – weken of maanden later – je herinnering je terugbrengt naar die plek en dat moment en je de omgeving van dat specifieke moment visualiseert?

In Dagboeken van verbeelding legen kunstenaars Eady van Acker, Django van Ardenne, Thijs Segers, Anne Schoemaker en Jasper de Beijer hun broekzakken en verenigen zich in een serie van gefragmenteerde vertelsels binnen de muren van Kunstpodium T. Zij zijn de laatste maanden onderweg geweest, ze hebben verzameld, opgespoord, opgenomen en geënsceneerd; verhalen over landschappen, gebouwen en dromen. Samen ontdekken ze het potentieel van het creëren van nieuwe werelden door het vertellen van verhalen. Dagboeken van verbeelding tracht deze verschillende werkelijkheden te laten zien die, reeds aanwezig als persoonlijke gemoedstoestand, al samenkomend een vertrekpunt vormen voor één collectieve reis.

In de zevende expositie van het Apprentice Master seizoen 2020/2021 zullen Apprentices Django van Ardenne, Eady van Acker, Thijs Segers en Anne Schoemaker samen exposeren met Master Jasper de Beijer. De expositie is van donderdag 6 mei tot en met zondag 30 mei 2021 bij Kunstpodium T in Tilburg te zien.

Plan je bezoek door te mailen naar visit@kunstpodium-t.com 

Over de kunstenaars

JASPER DE BEIJER
De afgelopen 16 jaar ben ik in bepaalde mate bezig geweest met de voetafdrukken die de werkelijkheid achterlaat. Van ‘Le Sacre du Printemps’ , waar het beeld van de Eerste wereldoorlog wat in ons collectieve geheugen bestaat als uitgangspunt genomen werd voor een artistieke reconstructie, tot ‘Marabunta’, waar de Mexicaanse drugsoorlog zijn eigen beeldtaal heeft ontwikkeld om de media te manipuleren.
De kern van deze projecten is de gedachte dat legendevorming nog steeds bepalend is in onze huidige samenleving, en dat ons collectieve geheugen een veel autonomer en mythischer karakter heeft dan het doet vermoeden. Dit fenomeen houdt me als kunstenaar al jaren bezig en is een dankbaar onderwerp om de grens tussen waarheid en fictie te laten vertroebelen.
In het kort gezegd ben ik dus meestal bezig om de beeldvorming rond een gebeurtenis, verschijning of fenomeen te benaderen door de werkelijkheid niet  als bepalende factor te beschouwen. Door deze benaderingswijze ben ik al vaak op verrassende paden gekomen, en heb ik voor mijn eigen kunstenaarspraktijk een goede balans weten te bereiken tussen doelgericht werken en de ruimte te creëren om lateraal te werken en te denken.

DJANGO VAN ARDENNE
Beeldend kunstenaar Django van Ardenne maakt voornamelijk videowerk. Binnen de video’s experimenteert hij met verschillende mediums zoals audio, schilderen, fotografie, schrijven en sculptuur. van Ardenne is geïnteresseerd in verhalen en gedachten die wij als mensen niet volledig begrijpen. In zijn teksten en multimediale video’s tracht hij iets van dit niet begrijpen te vangen. Als een zoektocht naar zichzelf om de wereld beter te begrijpen en tegelijkertijd verwonderd te blijven. Door het vangen en schrijven van dromen en monologen komt hij tot beelden die een bepaalde sfeer uitdragen. Hij neemt de kijker mee op een reis waarin vragen beantwoord worden en er tegelijkertijd velen onbeantwoord blijven.

EADY VAN ACKER
Toen ik klein was nam mijn vader me altijd mee naar het bos in het weekend. Ik herinner me de hoge bomen boven me, de ritselende blaadjes, de frisse lucht en mijn koude vingertoppen. Hij leerde me hoe ik de sporen van de dieren las en welke bessen ik kon eten als ik ooit verdwaalde. Ik herinner me het zien van een rode vos, een beeld wat me later jaren lang in mijn dromen bezocht.
Deze sterke band die ik voelde met de natuur bleef voor altijd. De dieren, de bladeren, de stenen en de geluiden. Inplaats van alleen te observeren, zag ik mezelf altijd als een deel van alles. Een klein tandwieltje in een grote machine die alles in balans hield. Deze connectie en band met de natuur is met mijn emotionele en visuele taal verweven en zal altijd beïnvloeden hoe ik de wereld om mij heen waarneem.
Als kunstenaar bevraag ik de evolutie van de maatschappij en zijn groeiende scheiding van de natuurlijke wereld door het onderzoeken van de connecties tussen synthetische, organische en digitale werelden.
De wereld is langzaam aan het vergaan om ons heen. Mijn werk speelt met het idee dat iets wel voor eeuwig kan bestaan, iets wat door ons gefabriceerd is. En als we de korst van de aarde wegpellen onthuld het een spoor van menselijkheid. Ik speel met de grens tussen organisch en gefabriceerd, totdat ik mezelf ergens tussenin vind en ik ze niet uit elkaar kan halen.
Een grote fascinatie van mij is de ervaring en sensatie van het reizen door meerdere dementies. Als kunstenaar focus ik op speculatieve visuele narratieve en beelden die afstammen van toekomst gericht denken en andere realiteiten, door bruggen te slaan tussen biologie, fantasie en futurisme. Hiermee creëer ik meeslepende video games gemaakt uit 3D renders en hybride sculpturen uit harsen en keramiek.

THIJS SEGERS
Verlaten parken in fletse grijstinten, Uitgedroogde zonnebloemvelden, bijna post-apocalyptische landschappen in giftige gelen en droge okers. De schilderijen roepen een eigentijdse herinnering op aan iets wat al lang geleden voorbij is gegaan. Op zoek naar betekenis in het schilderproces zelf, werk ik met de materialiteit van de tussenruimte. Ik koester het onaffe en het niet weten, het in beweging zijn in zowel letterlijke als metaforische zin. De werken beginnen onderweg, met camera en potlood schets ik werkelijke plekken. Door me later te distantiëren van de emotie van die plekken, ontstaan er nieuwe plaatsen in de schilderijen; een beeld dat loskomt van zijn oorsprong en zijn letterlijke voorstelling overstijgt.

ANNE SCHOEMAKER
Anne Schoemaker (1997, Nederland) woont en werkt in Arnhem. Haar praktijk bestaat uit het construeren van non-lineaire verhalen door middel van film en fotografie. Ze onderzoekt de relatie tussen herinneringen, tijd, ruimte en geluid, en de rol die deze aspecten spelen bij de vorming en de perceptie van een verhaal. Door het observeren van het dagelijks leven van familie, vrienden en hen die ze ontmoet, raakt ze geïnspireerd door de momenten waarin hun verlangens onthuld worden.