Apprentice Master expositie #4
A FRAME FOR SUBSTANCE
5 April 2021 – 24 April 2021
M_M_Artspace, Kattendijke

In samenwerking met M_M_Artspace (Kattendijke), Galerie van den Berge (Goes) en Kunstpodium T (Tilburg)

Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. Ze worden dan ondersteund door ervaren kunstenaars, de masters, bij het verkennen van hun professionele mogelijkheden.

Voor Apprentice Master #4 ontvangen Monika Dahlberg en André Smits de kunstenaars in hun kunstwerkplaats M_M_Artspace in Kattendijke. De vier kunstenaars zullen gedurende een week kennismaken hoe de masters leven en werken. In deze week zullen ze ieder werken vanuit hun eigen discipline en komen tot een gezamenlijke presentatie.

Tijdens de werkperiode van 6 t/m 11 april is het werkproces te zien in het atelier aan de Deltastraat 2 te Kattendijke. Het eindresultaat is te zien op zaterdag 10 en zondag 11 april. Wij houden ons aan de geldende coronaregels. Kom spontaan langs om te kijken of je op dat moment naar binnen kunt of maak een afspraak via artistintheworld@gmail.com. De presentatie in M_M_Artspace is daarna van 12 t/m 25 april dagelijks te zien.

De resultaten van de werkperiode in Kattendijke zijn vervolgens samen met het werk van de masters op donderdag 22 t/m zaterdag 24 april te zien in een presentatie in Galerie van den Berge in Goes. Een mooie ervaring voor de Apprentices om ervaring op te doen in een professionele galerie.

M_M_Artspace
Deltastraat 2, Kattendijke
mm-artspace.artistintheworld.com/
5 t/m 25 april • geopend 24/7
artistintheworld@gmail.com

Galerie van den Berge
Albert Joachimkade 5, Goes
galerievandenberge.nl
22 t/m 24 april • geopend van 13:00 – 17.00 uur
Een tijdslot kan je reserveren via: galerievandenberge.nl/contact

Kunstpodium T
kunstpodium-t.com

M_M_Art Space (locatie)

M_M_Art Space is een kunstwerkruimte in Kattendijke. M_M_Art Space is een kunstwerk op zichzelf, dat een unieke plek inneemt tussen de kunst en de kunstwereld. Uitgangspunt is de idee dat een kunstenaar zelf curator kan zijn en vanuit zijn/haar eigen netwerk keuzes kan maken. Hiervoor stellen wij onze ruimte beschikbaar, op deze manier bepalen de kunstenaars zelf het verloop van de tentoonstelling. Alle activiteiten worden in een professionele setting geplaatst en aan het eind organiseren we een feestje waarin ontmoetingen centraal staan en Hein kookt! (want eten verbindt). Kattendijke is het ideale vertrekpunt om de rest van de kunstwereld te verkennen. Door onze reizen hebben we inmiddels een omvangrijk netwerk ontwikkelt. Dat willen wij gebruiken als basis voor deze bijzondere kunstplek in Zeeland. Onze missie is om de kunstwereld hier bij elkaar te brengen, een ontmoetingsplek voor allerlei mensen met verschillende afkomsten. Belangrijk is de wisselwerking tussen de werkelijkheid en wat er virtueel op social media en websites te zien is. De werkruimte bestaat weliswaar echt maar heeft geen reguliere openingstijden, iedereen is op elk moment welkom.

André Smits & Monika Dahlberf (artistinthworld)

ARTISTINTHEWORLD is een reis door de kunstwereld met als doel kunstenaars en kunstprofessionals te verbinden in een oneindig archief. De wereld omarmen met een breed gebaar, een voorzichtig eerbetoon vanuit mijn verwondering en verbazing over alle schoonheid en uitbundigheid die ik onderweg ontmoet. Voor dit project fotografeer ik kunstenaars en kunstprofessionals in hun werkruimte. Belangrijk onderdeel van deze serie is het concept van de romantische Rückenfigur, iedereen staat altijd met de rug naar de camera. De foto’s geven op deze manier een intieme blik in de ateliers. De gefotografeerde personages treden op als gids en nodigen de toeschouwers uit in hun wereld. Het is ook een moment van contemplatie.
Een ander belangrijk thema is het persoonlijke contact tussen mensen onderling. De route die ik afleg ontstaat zonder dat daar een artistiek of filosofisch plan aan ten grondslag ligt. Op deze manier werk ik aan een beeld van de kunstwereld dat op organische wijze groeit en zich in onvoorspelbare richtingen ontwikkelt.
Inmiddels telt de serie 5500 foto’s. In het begin heb ik veel werk in Nederland gemaakt, maar de afgelopen jaren zijn daar ook andere bestemmingen bijgekomen zoals New York, Teheran, Oost-Jerusalem, Ramallah, Beijing, Sydney, Taipei, Napels, Beirut, Berlijn, Antwerpen, Dresden, Parijs, Los Angeles, Kiev, Tbilisi en Londen.
Naast de foto’s maak ik voor ARTISTINTHEWORLD ook muurschilderingen (hometattoos) en tekeningen (playlists en linkMaps). Hierin zijn plattegronden (mind-maps) te zien van mijn avonturen in de diverse steden en de kunstenaars die ik daar bezoek. De namen worden verbonden door pijlen. Voor het ontwerp bestaat geen vooropgezet plan. De verbindingen bepalen de uiteindelijke compositie en worden onderdeel van het wereldwijde netwerk. Op deze manier vormt zich een kader dat ruimte biedt aan improvisatie en dat bovendien een ideale plek is voor samenwerking met andere kunstenaars.

Monika Dahlberg (ABSOFUCKINGLUTELY)

Het startpunt voor het werk van Monika Dahlberg is de interactie en frictie tussen identiteit, achtergrond en etniciteit. De dialoog tussen ‘ik en de ander’, verbinding, vervreemding, verandering en uitwisseling zijn terugkerende thema’s in mijn werk en onderzoek. Ik gebruik mijn eigen biografie als gids om mijn eigen kleurrijke universum te creëren.
Werkende in dit brede spectrum als mijn referentiekader, verbind ik geschiedenis aan actuele gebeurtenissen. De bestaande wereld omzetten naar mijn eigen wereld en het zo  begrijpelijker te maken. Ik ben mijn werk en alles is verbonden.
Mijn werk is beschreven als energetisch, humoristisch en met een kritische relatie tot mediacultuur, die ook ongemakkelijk en confronterend is. Het confronterende is dat ik je ook naar jezelf laat kijken op een bepaalde manier en ik schuw vooroordelen niet over hoe we naar niet-westerse culturen kijken. 

Manon Clement 

Woorden zijn steeds op zoek naar een plaats waar ze betekenis creëren. Woorden zijn altijd op zoek naar hun verbindingen met andere woorden om hun context te creëren. Woorden die werken als draden en met elkaar verweven raken. Woorden die verweven raken in de betekenis van textiel. Woorden kunnen losgemaakt worden van hun herkenbare plaats. Zo worden ze op textiel geplaatst, waardoor onafhankelijke werelden ontstaan. De werken van Manon Clement vormen een wereld die altijd verbonden is met het woord, het beeld en het materiaal. In het meer recente werk van Clement doet het woord ‘jij’ zijn intrede. Het woord ‘jij’ dat de toeschouwer aanspreekt, maar ook het materiaal. De ‘jij’ in alle verschillende betekenissen van het woord. Jij als bovennatuurlijke werkelijkheid. Jij als een ongrijpbare dimensie. Jij als materie. Jij als jij. Verloren woorden en verloren beelden krijgen een plaats in textiel. Textiel dat een opbergdoos vormt voor deze beelden en woorden. De vergankelijkheid van textiel wordt geconfronteerd met de vergankelijkheid van woorden en beelden. Woorden hebben nood aan een oppervlakte, een plaats om niet verloren te raken in hun vergankelijkheid. Het textiel kan een plaats bieden waar woorden niet verloren raken. Om woorden zichtbaar te maken op hun manier. 

Jesse van Epenhuijsen

Jesse is een situatiemaker die werkt met performance, schrijven en site-specific installaties. Zijn focus ligt vooral in gedeelde ruimtes en hoe we hiermee omgaan. Door verschillende situaties na te maken of te isoleren probeert hij het vluchtige karakter van momenten vast te pakken om dit beter te begrijpen. Voor de residency heeft Jessezich gefocust op het creeeren van een conceptueel raamwerk om zo alle gesprekken en gedachten vast te leggen en het platform van KunstpodiumT te gebruiken als springplank en (tijdelijke) archiefkast. 

Quinn Zeljak

Quinn Zeljak is een verzamelaar. Haar atelier staat vol met doosjes met knipsels uit tijdschriften. Ze verzamelt onder andere woorden in mooie lettertypes, spam advertenties en kleine Persische tapijten. Deze dingen eindigen naast elkaar op haar werktafel waar ze nieuwe verbindingen met elkaar aangaan.
Ze ziet zichzelf als een collage-maker. Zelfs wanneer ze niet met papieren knipsels werkt, kijkt ze nog steeds naar haar werk door de lens van dit medium. Als je een collage maakt haal je, per definitie, iets uit zijn context. Dit leent zichzelf goed voor het onderzoeken van gevoelens van vervreemding en afstand, wat altijd al een rode draad in haar werk is geweest. Ze schuift met stukjes van verschillende werelden en creëert associaties die nergens heen gaan. Er zit geen besef van tijd in haar werk. Geen beweging. Geen narratief. Met haar werk creëert ze een wereld die losgekoppeld is van ons lichaam en ze onderzoekt lichamen die los staan van onze geest.  

Emiel Ambroos

In tijden van avocado-toast posts zijn we verbonden, maar ook meer dan ooit verdeeld. Door een bricoleure aanpak zoek ik naar meerduidigheid in verband met ons zelfbewustzijn en omgevingen. Hoe worden we één met onze omgeving? Uit met name gevonden objecten en materialen maak ik nieuwe decors. Samen vormen zij constellaties van droomachtige plaatsen.
Het werk ontstaat vaak vanuit een misplaatst gevoel, zoals uitbarstingen van vreemde verhalen op mislukte nachtelijke polaroids. Het gevoel van niet thuis zijn in sociale rollen en hiërarchieën die vanzelfsprekend zijn in de huidige economische en ecologische structuren. Met een knipoog naar de decadentie van onze tijd, komt de meeste inspiratie zowel uit festivalculturen en wild kamperen als uit digitale platformen en technologie. Vanuit daar verken ik in hoeverre deze fenomenen kunnen bijdragen aan een bevestigende en nomadische gedachtengang, waardoor ons zelfbewustzijn fragiel wordt en onze gedeelde realiteit flexibel.