Op donderdag 27 juni vond tijdens de opening van de expositie ‘Season Highlights’ in Kunstpodium T de uitreiking van de Jan Naaijkensprijs plaats. Kunstenaar Pieter Chanterie werd uitgeroepen tot winnaar. Gedeputeerde Samenleving, Cultuur en Erfgoed (Noord-Brabant), Marianne van der Sloot, reikte de prijs uit. De Jan Naaijkensprijs wordt uitgereikt aan een individu die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. Sinds 2014 wordt hierbij samengewerkt met het Apprentice Master project van Kunstpodium T en wordt deze uitgereikt aan een van de apprentices.


Een onafhankelijke jury ging voorafgaand aan de opening van de expositie met de individuele kunstenaars in gesprek over hun werk en hun kunstpraktijk. Deze jury bestond uit Petra Cardinaal (galeriehouder, directeur en curator van Pennings Foundation Eindhoven), Iris Bouwmeester (kunstenaar, kernlid Club Solo Breda) en Tim Roerig (curator bij Z33 Hasselt en Day of the Young Artist 2019). Daarnaast nam Frank Pisart van het Noordbrabants Genootschap, die de Jan Naaijkensprijs mogelijk maken, deel aan het gesprek.

Tijdens de prijsuitreiking vroeg Marianne van der Sloot een moment van stilte voor de dit jaar overleden naamdrager van de prijs, Jan Naaijkens.

De jury noemde de deelnemers één voor één zelfbewuste kunstenaars met sterke presentaties. Met hun werk hebben ze laten zien dat ze de kunstwereld in de toekomst zullen blijven verrijken. De jury was in het bijzonder onder de indruk van Pieter Chanterie. Zijn intieme werk toont veel passie en aandacht voor detail en nodigt de kijker uit om maar te blijven kijken en kijken en kijken. Het hele juryrapport is hier terug te lezen.

Naast Pieter Chanterie waren Ian Skirvin, Marina Heuvelman en Tina Jeranko genomineerd. Het werk van alle vier de kunstenaars is tot en met zondag 1 september te zien in de expositie ‘Season Highlights’ bij Kunstpodium T. De expositie is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00.


Over de Jan Naaijkensprijs
Sinds 1982 wordt jaarlijks de Jan Naaijkensprijs uitgereikt door het Noordbrabants Genootschap. Deze prijs werd toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. De eerste keer werd de prijs uitgereikt aan Jan Naaijkens, daarna ging zij naar Gerard van Maasakkers (1987), Tom America (2005), Ed Schilders (2008), Jacques de Groot (2010) en Maarten Jense (2011).

De Jan Naaijkensprijs wordt ingezet voor behoud en ontwikkeling van talent. Sinds 2014 haakt het Noordbrabants Genootschap aan bij het Apprentice Master project van Kunstpodium T. Aan het eind van het seizoen worden 4 van de Apprentices genomineerd die door het project een bijzondere ontwikkeling hebben doorgemaakt. Zo werd de prijs in 2014 uitgereikt aan Juan Pablo Plazas, in 2015 aan Rudolf Samohejl, in 2016 aan Ans Mertens, in 2017 aan Nuni Weisz en in 2018 aan Yoel Pytowski.

Over Pieter Chanterie
De beelden van Pieter Chanterie (1996) trachten vertellingen te evoceren die alleen in het beeld bestaan en niet reconstrueerbaar zijn in een andere taal – zoals het vertelspektakel binnen in de circustent. De verre afstand is vlakbij – zoals men bij het gluren door een raam mee in de kamer staat. De wereld kent zijn eigen én dezelfde wetmatigheden als de wereld waarin hij huist – zoals de kleinste kabouter die in de grootste wereld leeft.

Hij maakt boeken en schilderijen. Het schilderkunstige beeld wordt opgezocht en tegengesproken met het fijne narratieve – zoals in de woonkamer losbandig gefeest wordt terwijl in de keuken speculaas in de koffie wordt gedopt.