De vierde en laatste Mastertalk van het Apprentice Master seizoen 2018/2019 zal plaatsvinden op donderdag 23 mei 2019. Voorafgaand aan de opening van de laatste tentoonstelling in de reeks, zal master Mette Sterre in gesprek gaan met een moderator over haar werk. Na de mastertalk zal om 20.00 de tentoonstelling Apprentice Master expo #10 in Kunstpodium T worden geopend. U bent van harte uitgenodigd om zowel de mastertalk als de opening bij te wonen.

Het interview wordt gevoerd in het Nederlands. Toegang voor de mastertalk is gratis; entree voor het museum is voor eigen rekening.

Mette Sterre onderzoekt in hoeverre we het ‘natuurlijke’ menselijke lichaam kunnen verwringen en verdraaien om zo een nieuwe vorm van ‘ethiek’ te krijgen. Ze is een kunstenaar die zich richt op performance en sculptuur, en die sculpturale kostuums creëert op de grens van het geheimzinnige en het groteske.
Sterre’s praktijk wijst op een diepere bezorgdheid met de angsten van de samenleving, zonder het geprivilegieerde denkbeeld van de mens als meester van het universum te ontkennen. Door het gebruik van DIY-protheses is haar werk een call-to-arms om los te breken van de Westerse obsessie met de heiligheid van de menselijke vorm.
Het vermenselijken van beschikbare materialen is een politieke daad van weerstand: door te produceren op een tijdrovende en arbeidsintensieve manier, toont ze de capaciteiten van het lichaam om de zeggenschap over zichzelf te nemen, met verbindingen naar folklorische en carnavaleske tradities van tijdelijke autonome ruimtes.
Deze kostuums staan aan de basis van Sterre’s performances. Hierdoor worden zij het middel om de notie van bewegingloze sculptuur te verbinden met de levendigheid van de performers. Na het creëren van een nieuwe lichaamstaal voor deze niet-menselijke lichamen, ontwikkelt er zich een narratief via spel en improvisatie. De laatste laag voor de performance is de muziek die functioneert als sonische set. 

Mette Sterre is momenteel artist in residence aan de Rijksakademie in Amsterdam tot en met 2020. Haar werk is internationaal getoond; bij Kunstverein in Hamburg, bij IBB in Curaçao, het Watermill Center in New York, het Design Museum in Milaan, de David Roberts Art Foundation in Londen en  Athens School of Fine Art. Haar werk is gepubliceerd in Vogue Italia, Wall Street Journal, Hollywood Reporter, New York Times en Volkskrant Magazine.

WAT? Mastertalk met Mette Sterre
WAAR? Museum de Pont: Wilhelminapark 1, Tilburg.
WANNEER: donderdag 23 mei 2019, 16.30 tot 17.30.