Ieder jaar nodigt Kunstpodium T een jaarmeester uit die als curator de lijst met meesters vorm geeft voor het Apprentice Master project. De groepen worden gevormd op basis van portfolio’s en presentaties. Bij de groepvorming wordt gekeken naar werkwijze, discipline en inhoud. De groepen dagen elkaar uit, bevragen elkaar en laten de diversiteit zien binnen de beeldende kunst. De Jaarmeester van jaargang 2018/ 2019 is Danielle Lemaire. We gingen met haar in gesprek over het Jaarmeesterschap.

Waarom heb je ‘ja’ gezegd tegen het Jaarmeesterschap?
Toen Klaartje me vroeg om jaarmeester te worden dacht ik meteen ‘oeh dat wordt heel druk’ maar daarna realiseerde ik me ook dat ik concreet meer zou kunnen doen met de wisselwerking tussen kijken naar kunst en reflecteren op het werk van anderen, om dit vervolgens om te zetten naar de praktijk. Die verantwoordelijkheid wilde ik graag op me nemen. Daarnaast was het ook zo dat ik Kunstpodium T al kende. Op het moment dat ik gevraagd werd was ik zelf Master en had ik al verschillende exposities gezien van collega-Masters waardoor ik een inzicht had in hoe de leer/maaktrajecten en de exposities in elkaar staken. Daardoor kon ik dus ook goed visualiseren hoe ik mijn rol als Jaarmeester wilde vormgeven.

Afgelopen seizoen was je Master. hoe beviel de samenwerking en het proces met de Apprentices voor expo #12?
In eerste instantie leerde ik het werk van de Apprentices online kennen. Van sommigen vond ik het werk op de eerste aanblik kwalitatief heel sterk. Ik ben me zo goed mogelijk in hun werk gaan verdiepen en ben hen vervolgens via e-mail vragen gaan stellen. Sommige kunstenaars woonden ver weg en dus was elkaar ontmoeten nog niet zo simpel, Skype was voor ons geen echte uitkomst.
Het was erg leuk om allemaal verschillende antwoorden op mijn vragen te krijgen die getuigden van een persoonlijke visie en wens om een richting in te slaan. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk en democratische besluiten gemaakt over de expositie-titel, tekst voor de PR en een digitale poster.
We exposeerden bij Expoplu in Nijmegen waar we in een week tijd hebben opgebouwd. Ik dwong nietmand om continu aanwezig te zijn, dat vond ik niet aan mij. Als resultaat kwam de een vaker dan de ander waardoor de tentoonstelling een beetje verdeeld werd opgebouwd. Uiteindelijk hebben we het toch voor elkaar gekregen om een goede cohesie te vinden in de expositie en hadden we een leuke opening waarin zowel de verschilllen als onze eenheid tot haar recht kwamen.

Wat kenmerkt jou als kunstenaar en wat kun jij voor unieks meebrengen om op de Apprentices over te dragen?
Ik ben een harde werker, heel consequent en heel gefocused. Dat is volgens mij de enige manier om je staande te houden in de kunstwereld. Ik doe veel verschillende dingen, ben een groot liefhebber van het leven met een mateloze nieuwsgierigheid. In het werk wil ik me niet alleen inhoudelijk maar ook technisch steeds verder ontwikkelen. Het leren stopt voor mij nooit. Wat ik aan de Apprentices wil overbrengen is dat we gelijk zijn en we kunnen leren van elkaar door heel erg goed te luisteren en te kijken, naar elkaar en de wereld waarin we leven.

Waar kijk je het meest naar uit als jaarmeester voor komend jaar?
De prachtige tentoonstellingen die er gaan komen en de nieuwe gesprekken en inzichten die er uit ontstaan!

Heb je nog dingen die je de Apprentices, of andere startende kunstenaars, alvast mee wil geven?
Werk hard en werk altijd, ook als je stil zit op een bankje. Volg altijd ‘de lijn’ die er voor jou is. Vind die lijn door continu alert te zijn en goed te kijken en luisteren, allereerst naar jezelf. Probeer niet op iets te lijken waarvan je denkt dat dat van je verwacht wordt, bijvoorbeeld door ‘De Kunstwereld’. Kwetsbaar zijn maakt jou sterker dan je zelf denkt. Ben wie je bent en vertaal dat in je werk.

Bekijk Danielle’s website hier.