{ARTpart}

Helps to unravel the art world

{ARTpart}

Met het project ARTpart stelt Kunstpodium T zich op als laagdrempelige helpdesk waar kunstenaars terecht kunnen met al hun vragen, zowel inhoudelijk over hun kunst als alles eromheen. Door de persoonlijke benadering en hun brede kennis, ervaring en netwerk is ARTpart een uitgelezen gelegenheid om de jonge kunstenaar verder te helpen. Aan de basis van ARTpart staan drie waarden: het ontwikkelen van de kunstenaar op ondernemersgebied, een inhoudelijke ontwikkeling van zijn of haar werk, en het vormen van een community van jonge kunstenaars waar kennisuitwisseling de basis is; waar kunstenaars, kunstkenners en kunstliefhebbers elkaar stimuleren en inspireren.

ARTpart is opgezet om de startende kunstenaar persoonlijk te helpen. Er zijn veel mogelijkheden voor de kunstenaar, maar vaak is het aanbod overweldigend of niet bekend. Daarom gaat Kunstpodium T met onze ervaring, ons netwerk en onze persoonlijke aanpak met je aan de slag. Ondersteund door een panel van experts gaan wij er een-op-een voor zorgen dat jij met de juiste partij in contact komt.

Alles is denkbaar: Hoe kan ik het beste een subsidie aanvragen? Hoe ga ik om met een werkconflict? Heb ik wel echt een website nodig? Of misschien ben je wel op zoek naar inhoudelijke feedback op je werk. Niets is te gek, leg het bij ARTpart neer en wij helpen je verder!

Peer Critic Tilburg

In het najaar van 2018 is Kunstpodium T gestart met een peer critic groep: een groep bestaande uit professionele kunstenaars uit verschillende disciplines en andere kunst- en cultuurprofessionals die regelmatig bij elkaar komen om over elkaars werk te praten. Deze groep is voortgekomen uit de vraag die bij vele kunstenaars aanwezig is om diepgaand en kunstinhoudelijk feedback op hun werk te krijgen. Samen met kunstenaar Jeroen Offerman, die eerder in Eindhoven de peer critic-groep The Attic startte, is er in 2018 door Kunstpodium T een soortgelijke groep opgesteld om aan de vraag van deze kunstenaars te voldoen.

De groep bestaat uit een vaste kern van ongeveer twaalf tot vijftien personen. Zij komen ongeveer eens per maand samen om telkens het werk van één van hen te bespreken. Dit kan plaatsvinden op het atelier van een kunstenaar, in een expositie of bij Kunstpodium T in Tilburg. Het doel van elk gesprek is om diep in te gaan op wat er te zien is: waardeoordelen worden vermeden, achtergrondinformatie blijft uit en de kunstenaar geeft het eerste half uur geen toelichting. Er is elke keer een moderator aanwezig die het gesprek begeleidt. Dit zorgt voor een veilige omgeving waarin alles gezegd mag worden en iedereen gelijk aan het woord komt.
De groep wordt gevormd door Kunstpodium T om de deelnemers bij elkaar te “matchen”, waardoor zij het onderste uit de kan kunnen halen. Hoe diverser de groep, hoe beter: Denkbeelden die wringen, media die tegenovergesteld aan elkaar zijn en meningen die schuren worden juist toegejuicht. Dit houdt in dat de groep kan bestaan uit traditionele, figuratieve schilders, maar ook kunstenaars die uitsluitend hun werk op internet tonen. Door deze spanningen in de deelnemers en hun werkwijzen, meningen of ervaring, worden de grenzen van elkaars denken continu verlegd en krijgen de kunstenaars ook dingen te horen die buiten hun comfort zone of kennis liggen. Hierdoor wordt een zo breed mogelijk spectrum van hoe het werk geïnterpreteerd kan worden bereikt en kan de kunstenaar dit in zijn of haar praktijk weer toepassen.

Ja, ik wil! En hoe kom ik in contact?
Als je gebruik wil maken van de mogelijkheden van ARTpart, kun je altijd een mailtje sturen naar artpart@kunstpodium-t.com. Ook kun je op dinsdag, donderdag of vrijdag bellen met Linda Köke, projectcoördinator van ARTpart op +316-48819394.
Afhankelijk van de aard van je vraag kunnen wij een kort gesprekje met je inplannen dat bij ons plaatsvindt in Tilburg. Dit duurt ongeveer een uurtje. Ook voor kortere vragen kun je altijd mailen: deze kunnen ook direct per mail of telefonisch beantwoord worden!

NIEUWSBRIEF

Sinds kort verstuurt ARTpart ook een maandelijkse nieuwsbrief. Je kunt je hiervoor aanmelden door je gegevens achter te laten bij de link onder de knop. Na aanmelding ontvang je maandelijkse updates over het (Brabantse) kunstveld, tips en tricks over hoe je praktijk beter kan worden, columns voor en door kunstenaars, updates over het project, open calls en interessante activiteiten voor kunstenaars en allerlei andere dingen die interessant zijn voor kunstenaars en makers.

Wil je op de hoogte blijven van ARTpart? Meld je dan nu aan voor de speciale nieuwsbrief! 

Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.

Contactgegevens
contact@kunstpodium-t.com
communicatie@kunstpodium-t.com

Klaartje Esch, Managing Director
06-18081128