Apprentice Master project

Art talent never stops

Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. De geselecteerde talenten, de apprentices, kunnen niet meer terugvallen op de begeleiding van de academie. Tijdens dit project worden ze door ondersteund door gerenommeerde kunstenaars, de masters, bij het verkennen van hun professionele mogelijkheden.

In het laatste studiejaar selecteert Kunstpodium T samen met de aangesloten kunstacademies uit Nederland, België, Nordrhein-Westfalen en Nottingham jonge veelbelovende kunsttalenten. Zij worden gekoppeld aan een ervaren kunstenaar die zich al bewezen heeft. Samen met deze master gaan de apprentices het gesprek aan over hun visie op kunst en alle facetten van het kunstenaarsvak. Het resultaat van dit traject is een groepsexpositie op een van de aangesloten locaties. In 2019/2020 worden op deze wijze ongeveer 40 apprentices gekoppeld aan 10 masters.
Aan het eind van het seizoen nomineert een deskundige Brabantse vakjury de beste kandidaten voor de begeerde Jan Naaijkensprijs. Vier apprentices exposeren hun werk dan nogmaals tijdens de zomermaanden, waarbij tijdens de opening een van hen tot winnaar wordt uitgeroepen. 

De apprentices krijgen alle mogelijkheid om te experimenteren, te leren en uit te proberen. Nieuwe media worden verkend, zoals installaties, video en digitaal werk. Soms alleen, soms samen met andere apprentices. Kunstpodium T biedt ze met dit project een plek voor onderzoek en experiment, waar nieuwe wegen worden ingeslagen, waar nieuwe banden ontstaan en waar nieuwe ideeën worden gematerialiseerd.

Het Apprentice Master project ving in 2007 aan als het Leerling Meester programma. In 2019/2020 is het project aan haar twaalfde seizoen bezig. In de afgelopen elf jaargangen is een organisch netwerk ontstaan van deelnemers, masters en partners. Een netwerk dat zorgt voor kennisuitwisseling en kruisbestuiving. De jonge talenten komen terecht in een inspirerende internationale omgeving, die de basis is voor hun professionele carrière.

Het seizoen Apprentice Master 2020/2021 vangt aan met de Introductieweek in september 2020. Houd de website en onze sociale media in de gaten voor updates. In november maken we de planning van de exposities bekend! 

Yearmaster – Anya Janssen

Ieder jaar nodigt Kunstpodium T een jaarmeester uit die als curator de lijst met meesters vorm geeft voor het Apprentice Master project.
In het Apprentice Master-seizoen 2020-2021 is Anya Janssen de Yearmaster. Directeur Klaartje Esch en Anya hebben de masters geselecteerd en gekoppeld aan de apprentices. De groepen worden gevormd op basis van portfolio’s en presentaties. Bij de groepvorming wordt gekeken naar werkwijze, discipline en inhoud. De groepen dagen elkaar uit, bevragen elkaar en laten de diversiteit zien binnen de beeldende kunst.

Wie de schilderijen van Anya Janssen ziet denkt onwillekeurig aan cinema: Haar ongrijpbare, ambigue voorstellingen lijken vaak scenes uit een film die ons vagelijk bekend voorkomt, maar waarvan we de plot zijn vergeten. Het is Janssen dan ook niet te doen om het vertellen van een vastomlijnd verhaal of het vastleggen van een voorbijgaand moment, maar eerder om te raken aan de onkenbare wereld die schuilgaat achter het zintuiglijk waarneembare. Onder het virtuoos geschilderde oppervlak van haar schilderijen maakt zij een onbestendige werkelijkheid voelbaar waarin alles een voortdurende metamorfose ondergaat. Een wereld die zich onttrekt aan de symbolische orde van de taal, en waarin  levend en levenloos, goed en kwaad, bloei en verval, heden en verleden geen tegenstellingen zijn maar manifestaties van één en hetzelfde. Een werkelijkheid die voor ons verborgen blijft, maar waarvan we door de esthetische overtuigingskracht van haar werk een glimp kunnen opvangen.’ – Harma Heikens, 2020

http://www.anyajanssen.com

 

Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.
Contactgegevens
contact@kunstpodium-t.com
communicatie@kunstpodium-t.com

06 – 39 82 56 49
Telefonisch bereikbaar
op werkdagen van 9-18h

Post- en bezoekadres:
Noordstraat 105
5038 EH Tilburg

Open vrijdag t/m zondag
van 13.00 tot 17.00