Apprentice Master

Experimenteren, verkennen en uitproberen als start van een professionele carrière

Apprentice Master project

Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. De geselecteerde talenten kunnen niet meer terugvallen op de begeleiding van de academie. Tijdens dit project worden ze door ondersteund door gerenommeerde kunstenaars, bij het verkennen van hun professionele mogelijkheden. In het laatste studiejaar selecteert Kunstpodium T samen met de aangesloten kunstacademies jonge veelbelovende kunsttalenten. Zij worden gekoppeld aan een ervaren kunstenaar die zich al bewezen heeft. Samen met deze master gaan de apprentices het gesprek aan over hun visie op kunst en alle facetten van het kunstenaarsvak. Het resultaat van dit traject is een groepsexpositie op een van de aangesloten locaties. In 2017-2018 worden op deze wijze ongeveer 55 apprentices gekoppeld aan 15 masters. Aan het eind van het seizoen nomineert een deskundige Brabantse vakjury de beste kandidaten voor de begeerde Jan Naaijkensprijs. De apprentices krijgen alle mogelijkheid om te experimenteren, te leren en uit te proberen. Nieuwe media worden verkend, zoals installaties, video en digitaal werk. Soms alleen, soms samen met andere apprentices. Kunstpodium T biedt ze met dit project een plek voor onderzoek en experiment, waar nieuwe wegen worden ingeslagen, waar nieuwe banden ontstaan en waar nieuwe ideeën worden gematerialiseerd. In de afgelopen tien jaargangen is een organisch netwerk ontstaan van deelnemers, masters en partners. Een netwerk dat zorgt voor kennisuitwisseling en kruisbestuiving. De jonge talenten komen terecht in een inspirerende internationale omgeving, die de basis is voor hun professionele carrière.
Mastertalks In het kader van het Apprentice Master project wordt een aantal Master Talks gehouden. Hierbij gaat een moderator telkens het gesprek aan met een van de meesters van het programma. Deze talks vinden plaats in Museum de Pont in Tilburg, voorafgaand aan de opening van de expositie met hun apprentice-groep. Deze zijn vrij toegankelijk; de voertaal is Nederlands.
Jaarmeester  –  Danielle Lemaire Ieder jaar nodigt Kunstpodium T een jaarmeester uit die als curator de lijst met meesters vorm geeft voor het Apprentice Master project. In het Apprentice Master-seizoen 2018-2019 is Danielle Lemaire de jaarmeester. Directeur Klaartje Esch en Danielle hebben de Meesters geselecteerd en gekoppeld aan de Apprentices. De groepen worden gevormd op basis van portfolio’s en presentaties. Bij de groepvorming wordt gekeken naar werkwijze, discipline en inhoud. De groepen dagen elkaar uit, bevragen elkaar en laten de diversiteit zien binnen de Beeldende Kunst.
Danielle Lemaire Danielle Lemaire maakt tekeningen, schilderijen, performances, geluidswerken, installaties, en films. Ze maakt boeken, platen, CD’s en cassettes die ze uitbrengt op haar eigen label Inner Landscapes. Ze organiseert tentoonstellingen en live-evenementen en is creatieve coach. Ze is onder meer werkzaam als curator voor het kunstprogramma van Extrapool in Nijmegen. In 2017 was ze een van de scouts voor de prestigieuze Prix de Rome. Tevens is ze in het Apprentice Master-seizoen 2017-2018 een van de meesters geweest die een aantal net afgestudeerde kunstenaars onder haar hoede nam.  Haar werk ontwikkelt zich op elk vlak op een organische en zeer aandachtige manier. Ze ziet deze werkwijze als essentieel voor een heldere dialoog met de wereld. Danielle’s tekeningen en schilderijen hebben onderwerpen als een ‘leeg’ interieur waarin menselijke sporen tastbaar zijn, schaduwen van menselijk leven, een droom. Ze onderzoekt graag de omgeving van haar werk in deze relaties: wat is het (historische) verhaal achter de ruimte? Wat is de betekenis van de werken in relatie tot hun omgeving?  
Nieuwsgierig geworden? We vertellen je graag meer over alles wat we doen! Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.
Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.
Contactgegevens contact@kunstpodium-t.com communicatie@kunstpodium-t.com Klaartje Esch, Managing Director 06-18081128