Apprentice Master

Experimenteren, verkennen en uitproberen als start van een professionele carrière

Apprentice Master project

Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. De geselecteerde talenten kunnen niet meer terugvallen op de begeleiding van de academie. Tijdens dit project worden ze door ondersteund door gerenommeerde kunstenaars, bij het verkennen van hun professionele mogelijkheden.

In het laatste studiejaar selecteert Kunstpodium T samen met de aangesloten kunstacademies jonge veelbelovende kunsttalenten. Zij worden gekoppeld aan een ervaren kunstenaar die zich al bewezen heeft. Samen met deze master gaan de apprentices het gesprek aan over hun visie op kunst en alle facetten van het kunstenaarsvak. Het resultaat van dit traject is een groepsexpositie op een van de aangesloten locaties. In 2019/2020 worden op deze wijze ongeveer 40 apprentices gekoppeld aan 10 masters. Aan het eind van het seizoen nomineert een deskundige Brabantse vakjury de beste kandidaten voor de begeerde Jan Naaijkensprijs.

De apprentices krijgen alle mogelijkheid om te experimenteren, te leren en uit te proberen. Nieuwe media worden verkend, zoals installaties, video en digitaal werk. Soms alleen, soms samen met andere apprentices. Kunstpodium T biedt ze met dit project een plek voor onderzoek en experiment, waar nieuwe wegen worden ingeslagen, waar nieuwe banden ontstaan en waar nieuwe ideeën worden gematerialiseerd.

Het Apprentice Master project ving in 2007 aan als het Leerling Meester programma. In 2019/2020 is het project aan haar twaalfde seizoen bezig. In de afgelopen elf jaargangen is een organisch netwerk ontstaan van deelnemers, masters en partners. Een netwerk dat zorgt voor kennisuitwisseling en kruisbestuiving. De jonge talenten komen terecht in een inspirerende internationale omgeving, die de basis is voor hun professionele carrière.

Exposities 

Elk seizoen exposeren de apprentices gedurende vier weken samen met hun master op een van onze locaties. Dit kan bij Kunstpodium T zijn, of bij een van onze gastlocaties in Nederland of België. In 2018/2019 exposeerden wij bij gastlocaties TAC Eindhoven, RUIS Nijmegen en Pinkie Bowtie Antwerpen. De exposites zijn altijd gratis toegankelijk.
Hieronder vindt je een overzicht van onze lopende Apprentice Master-exposities.

Jan Naaijkensprijs 

Sinds 1982 wordt jaarlijks de Jan Naaijkensprijs uitgereikt door het Noordbrabants Genootschap. Deze prijs werd toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. De eerste keer werd de prijs uitgereikt aan Jan Naaijkens. Sinds 2014 haakt het Noordbrabants Genootschap aan bij het Apprentice Master project van Kunstpodium T. De Jan Naaijkensprijs wordt sindsdien ingezet voor behoud en ontwikkeling van talent en zo werd de prijs in 2014 uitgereikt aan Juan Pablo Plazas, in 2015 aan Rudolf Samhejl, in 2016 aan Ans Mertens, in 2017 aan Nuni Weisz en in 2018 aan Yoel Pytowsi. In 2019 won Pieter Chanterie de prijs.

Mastertalks

In het kader van het Apprentice Master project wordt een aantal Master Talks gehouden. Hierbij gaat een moderator telkens het gesprek aan met een van de meesters van het programma. Deze talks vinden plaats in Museum de Pont in Tilburg, voorafgaand aan de opening van de expositie met hun apprentice-groep. Deze zijn vrij toegankelijk; de voertaal is Nederlands.

Momenteel staan de data voor de mastertalks van 2019/2020 nog niet gepland. Houd de site in de gaten om op de hoogte te blijven!

Jaarmeester  –  Niek Hendrix

Ieder jaar nodigt Kunstpodium T een jaarmeester uit die als curator de lijst met meesters vorm geeft voor het Apprentice Master project.
In het Apprentice Master-seizoen 2019-2020 is Niek Hendrix de jaarmeester. Directeur Klaartje Esch en Niek hebben de masters geselecteerd en gekoppeld aan de apprentices. De groepen worden gevormd op basis van portfolio’s en presentaties. Bij de groepvorming wordt gekeken naar werkwijze, discipline en inhoud. De groepen dagen elkaar uit, bevragen elkaar en laten de diversiteit zien binnen de beeldende kunst.

Niek Hendrix beschouwt de beelden van de schilderkunst, iconisch of niet, als een open bron. Hij activeert deze door hen te herhalen en in een andere context te presenteren. Deze toe-eigening is niet bedoeld om een exacte kopie te maken, maar om een andere afbeelding hiervan te creëren. Hij schildert deze met een andere penseelstreek, andere verf, kleur wordt verruild voor tinten zwart en wit en het beeld krijgt een ander formaat. Hij plaatst deze voor werken uit andere tijden of voegt een eigen werk toe. In onverwachte constellaties test hij de beschouwer: ze moeten niet alleen opnieuw kijken, maar ook opnieuw betekenis geven aan het beeld. 

Niek Hendrix studeerde af in Fine Arts aan Sint Joost (Breda) en nam deel aan het post-graduate programma aan de Jan van Eyck Academie (2014/2015, Maastricht). Hij was artist in residence bij het Van Goghhuis Zundert (2014) en in Antwerpen (2016).

 

 

Nieuwsgierig geworden? We vertellen je graag meer over alles wat we doen! Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.
Kunstpodium T herkent en ondersteunt kunsttalent met kennisuitwisseling en experiment.
Contactgegevens
contact@kunstpodium-t.com
communicatie@kunstpodium-t.com

Klaartje Esch, Managing Director
06-18081128