Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Residentie Daniel Arthuus & Debbie Schoone (TalentHub Inversie)

10 augustus, 2020 - 23 augustus, 2020

Kunstenaars Daniel Arthuus en Debbie Schoone zullen van maandag 10 augustus tot en met zondag 23 augustus de expositieruimten van Kunstpodium T gebruiken als onderzoeksplek in een mini-residentie. Dit is onderdeel van de TalentHub Inversie: een project geïnitieerd door Provincie Brabant en Kunstloc, uitgevoerd door Kunstpodium T, TAC Eindhoven en Witte Rook Breda.

Kunstpodium T is gedurende deze weken niet voor publiek geopend. Wij nodigen u graag uit om het proces van Daniel en Debbie online te volgen en heten u vanaf vrijdag 4 september weer welkom in de expositie Season Highlights.

INVERSIE TALENTHUB

Omkering van de gewone orde. Inversie is een Brabantse talenthub voor jonge, opkomende kunstenaars. Niet iedere praktijk verloopt volgens dezelfde richtlijnen en niet elke kunstvorm is verkoopbaar. Met behulp van mentoren, een groot netwerk en persoonlijke begeleiding zorgt Inversie voor een betere profilering van zes talenten die ondersteuning krijgen bij het opzetten van een zelfstandige beroepspraktijk.

Inversie is een samenwerking tussen TAC (Temporary Art Centre), Kunstpodium T en Witte Rook. Gedurende vijftien maanden zal per organisatie een mentor de begeleiding op zich nemen van de talenten. Via individuele gesprekken bieden de mentoren ondersteuning waarbij zij hun kennis, netwerk, faciliteiten en productiemiddelen inzetten. Het talent staat hierin centraal. Samen met een mentor stelt de kunstenaar een eigen ontwikkelplan op, op basis van een nulmeting die wordt uitgevoerd door Kunstloc Brabant. Deze meting geeft inzicht in de ontwikkelbehoefte en kansen van het talent op het gebied van artistieke kwaliteit, ondernemerschap en werkhouding. Gezamenlijk zorgen we ervoor dat gestelde doelen behaald kunnen worden om zo een sterkere positie te ontwikkelen als professioneel kunstenaar.

Het talentontwikkelingsprogramma Inversie heeft tot doel om talentvolle jonge beeldend kunstenaars te begeleiden naar een zelfstandige beroepspraktijk. De eerste jaren na het afstuderen zijn vaak beslissend voor de voortzetting van de beroepspraktijk, niet alleen artistiek maar ook op het gebied van netwerk en zichtbaarheid. Binnen de samenwerkende organisaties is opgemerkt dat startende kunstenaars zoekende zijn naar informatie over zakelijke aspecten, maar ook hoe zij zichzelf artistiek en inhoudelijk verloren voelen. Vooral de kunstenaar die minder makkelijk verkoopbaar werk produceert worstelt hiermee.

DANIEL ARTHUUS

Daniel Arthuus (1996) is een mens, Homo Sapiens. Een diersoort die zich evolutionair erg goed ontwikkeld heeft in deze wereld. Zo goed dat er gezegd wordt dat de Homo Sapiens de wereld om zeep helpt met zijn levensstijl. Toch groeit de soort door, blijft hij zich ontwikkelen en wordt hij mogelijk een interplanetaire diersoort.
Is dit natuurlijk gedrag? En wat wordt er bedoeld met natuurlijk? Dit is waar Daniel zijn werk zich manifesteert, in de ruimte tussen dat wat ons mens maakt en dat wat mensen denken te zijn. Om dit te onderzoeken werkt Daniel met analoge fotografische processen en teksten om fictieve situaties te creëren die onze perceptie over onszelf en dat daarbuiten te bevragen. Zo zet hij zijn alter ego, David Hoack, in om te spelen met ethische vraagstukken over hoe we natuur zouden moeten gebruiken. Maar ook werkt Daniel aan een nieuw zelfportret voor de Homo Sapiens waarin we niet zien wat we willen zien maar juist dat we zouden willen vermijden.

DEBBIE SCHOONE

Debbie Schoone (1994) onderzoekt de invloed van de mens op het milieu en onze leefomgeving. Als onderzoekend beeldmaker gebruikt zij voornamelijk het medium fotografie en focust ze zich op aspecten binnen grote maatschappelijke thema’s. Haar fascinatie voor innovatie brengt Debbie op plekken waar men normaliter geen toegang tot krijgt.

De vraag of ze het juiste doet, is vaak het vertrekpunt voor een project. Debbie onderzoekt haar onderwerp voor een langere periode, op zoek naar antwoorden en oplossingen. Vanuit verschillende perspectieven creëert ze haar eigen interpretatie van het onderwerp en vraagt ze de kijker hetzelfde te doen.

In juli 2018 is Debbie afgestudeerd aan het AKV|St. Joost te Breda. In haar afstudeerwerk How to Farm a Fish onderzocht zij de invloed van innovatie op de verduurzaming van onze wereld. Hiermee is zij genomineerd voor de St. Joostpenning. In 2019 kreeg zij de titel New Talent door Belgrade Photo Month. Debbie’s werk is onder andere getoond tijdens Dutch Design Week en gepubliceerd in het NRC en VORK.

Gegevens

Begin:
10 augustus, 2020
Einde:
23 augustus, 2020

Locatie

Kunstpodium T Tilburg
Noordstraat 105
Tilburg, North-Brabant 5038 EH Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0639825649
Site:
www.kunstpodium-t.com