Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Day of the Young Artist 2019

16 september, 2019 @ 10:00 am - 6:00 pm

€15

Day of the Young Artist keert terug in 2019 met haar vijfde editie. Deze dag staat geheel in het kader van jong talent en de ontwikkelingen in het kunstveld. Jonge kunstenaars van alle leeftijden zijn deze dag uitgenodigd om met elkaar en diverse sprekers en organisaties het hedendaagse kunstenaarschap onder de loep te nemen en hierover te discussiëren.
Belangrijk: tijdens Day of the Young Artist is de voertaal Engels. De programmaonderdelen zullen daarom ook allemaal in het Engels plaatsvinden. 

Een onafhankelijke curator stelt een bijzonder programma samen dat elk jaar weer inspeelt op actuele kwesties, met inspirerende sprekers en organisaties. In 2019 presenteert curator Tim Roerig een programma met als thema ‘Leaving the Studio’. Een belangrijk deel van de artistieke praktijk speelt zich af buiten het atelier. De jonge kunstenaar moet zich presenteren in een kunstwereld waarin grenzen voortdurend vervagen: tussen het atelier en de presentatieruimte, het museum en de kunstmarkt, maar ook tussen werk en vrije tijd, artistiek werk en niet-artistiek werk. Op de Day of the Young Artist 2019 komt in diverse artistieke bijdragen, paneldiscussies en workshops aan bod hoe jonge kunstenaars zichzelf kunnen presenteren aan de (kunst)wereld, maar ook hoe zij de verwachtingen van de kunstwereld kunnen bevragen.

HET PROGRAMMA

De dag begint met een performatieve lezing door kunstenares en schrijfster Brenda Tempelaar en wordt afgesloten met een lezing door kunstenaar David Jablonowski. Gedurende de dag presenteren we de volgende programmaonderdelen: 

  • Circuits: Residencies, Markets, Networks: scherpe paneldiscussies over de structuren van de kunstwereld en de mobiliteit van kunstenaars en hun werk;
  • Currents x dotya: diverse workshops in samenwerking met Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Marres – Huis voor Hedendaagse Cultuur en de curatoren van Currents #7;
  • Defining your Art Practice: presentaties door kunstorganisaties, een portfolioworkshop van The Artist and the Others en een performatieve lezing door kunstenaar Tim Hollander.
  • 1ON1: een-op-eengesprekken met verschillende kunstorganisaties en -professionals.

10.30 Deuren open
11.00 Start; welkomswoord door Martijn van Nieuwenhuyzen en Klaartje Esch
11.20–11.50 
The Investment Portfolio: Performance-lezing door Brenda Tempelaar

‘Circuits: Residencies, Markets, Networks’
Dit onderdeel reflecteert op het belang van mobiliteit voor jonge kunstenaars en hun werk. Hoe belangrijk is het voor de jonge kunstenaar om deel te nemen aan internationale residenties en tentoonstellingen? En op welke manieren kunnen kunstenaars niet alleen meedoen in de kunstwereld maar deze ook bevragen? In drie panelsessies (‘Residencies’, ‘Markets’, ‘Networks’) discussiëren kunstprofessionals met het publiek over deze en andere vragen. Met bijdragen van Mariska van den Berg, Doris Boerman, Christophe Lemaitre, Jonas Lund, Alexander Mayhew, David Haack Monberg, Laurens Otto, Esther van Rosmalen en Heidi Vogels.

12.00–13.00 Circuits: Residencies: Paneldiscussie met Mariska van den Berg, Esther van Rosmalen en Heidi Vogels; gemodereerd door Marsha Simon
14.00–15.00 Circuits: Markets: Paneldiscussie met Christophe Lemaitre, Jonas Lund en Alexander Mayhew; gemodereerd door Marsha Simon
15.30–16.30 Circuits: Networks: Paneldiscussie met Doris Boerman, David Haack Monberg en Laurens Otto; gemodereerd door Marsha Simon

‘Currents Studio’
Samen met Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Marres – Huis voor Hedendaagse Cultuur en de curatoren van Currents #7 worden twee workshops georganiseerd voor jonge kunstenaars. Hierin leren deelnemers om hun werk te fotograferen en hun online en offline zichtbaarheid te versterken. Z33 en Marres organiseren jaarlijks het programma Currents, een groepstentoonstelling met werk van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in Vlaanderen, Brussel, Noordrijn-Westfalen en Zuid-Nederland.

Z33 – Huis voor Actuele Kunst in Hasselt maakt projecten, tentoonstellingen, producties en publicaties van en met kunstenaars. Aan de hand van beeldende kunst, architectuur, vormgeving en film worden maatschappelijke thema’s aangebracht en kritisch belicht. Z33 heeft een bijzondere aandacht voor talentontwikkeling en voor projecten die nieuwe verbindingen stimuleren.
Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, is een internationaal opererende presentatie-instelling met Maastricht als thuisbasis. Het instituut onderzoekt nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst en presenteert deze aan het publiek door middel van tentoonstellingen, onderzoeksprogramma’s en publieksevenementen. Ook biedt Marres veel ruimte aan jong talent.

12.00–13.00 The Online and Offline Presence of Artists: Workshop door Julie Senden en Louis-Philippe Van Eeckhoutte
14.00–15.00 Fotografieworkshop door Kristof Vrancken
15.30–16.30 Fotografieworkshop door Kristof Vrancken

‘Defining your Art Practice’
Hoe kunnen jonge kunstenaars hun praktijk verder ontwikkelen en presenteren aan de buitenwereld? Dit onderdeel omvat presentaties door kunstorganisaties, een portfolioworkshop van The Artist and the Others en een performatieve lezing door kunstenaar Tim Hollander.

12.00–13.00 Presentaties door Cultuur+Ondernemen, Fonds Kwadraat, Mondriaan Fonds en Platform BK
14.00–15.00 Portfolioworkshop met Barbara Cueto, Melanie Deboutte, Patty Morgan en Hélène Webers; presented by The Artist and the Others
15.30–16.30 Can You Hear Me? Performancelezing door Tim Hollander

‘1ON1’
Tijdens dit onderdeel kunnen jonge kunstenaars een-op-een in gesprek met diverse culturele organisaties en professionals om te sparren over hun vragen. Organisaties en professionals die met deze gesprekken mee zullen doen zijn o.a. Cultuur+Ondernemen, DutchCulture | TransArtists, Fonds Kwadraat en The Artist and the Others. Je kunt je alvast inschrijven voor een gesprek via de onderstaande link. Deze gesprekken vinden plaats tijdens het reguliere programma, dus houd daar rekening mee bij het plannen van je dag. Op de dag zelf is nog beperkt de mogelijkheid aanwezig om te spreken met deze partijen. Wil je zeker zijn van een gesprekje? Plan het dan in. Inschrijven kan via deze link!

14.00–15.00: 1ON1 rondes met Cultuur+Ondernemen, Fonds Kwadraat, Mondriaan Fund en Platform BK
15.30–16.30: 1ON1 rondes met ARTpart, DutchCulture|TransArtists, Kees de Boekhouder en The Artist and the Others

16.40–17.00
Afsluitende lezing door David Jablonowski

Afsluiting
De dag wordt afgesloten bij een informele borrel bij PARK vanaf 17.00, op vijf minuten loopafstand van Museum De Pont.
Iedereen is hierbij uitgenodigd om op een informele manier na te praten over de dag. Een uitgelezen kans voor sprekers en bezoekers om op een gelijkwaardige manier in gesprek te gaan onder het genot van een drankje.

Over de curator
Tim Roerig is Associate Curator bij Z33, Huis voor Actuele Kunst in Hasselt. Hij werkte eerder voor het Haus der Kunst in München en de 56e Biënnale van Venetië. Daarnaast is Tim betrokken bij bologna.cc, een kunstinitiatief in Amsterdam dat zich richt op beginnende kunstenaars.

Wees erbij! 
Kaartjes zijn voor slechts 15 euro te koop via de link hieronder. Wees er snel bij, want op de dag zelf is een kaartje niet gegarandeerd! Lunch is niet inbegrepen bij de dag; voor 7 euro extra bestel je een lunch (normaal of vega) of neem je eigen bammetjes mee.

Koop hier een ticket!

Gegevens

Datum:
16 september, 2019
Tijd:
10:00 am - 6:00 pm
Kosten:
€15

Organisator

Kunstpodium T | Apprentice Master
Telefoon:
06 39 82 56 49
E-mail:
contact@kunstpodium-t.com
Site:
www.kunstpodium-t.com

Locatie

Museum de Pont
Wilhelminapark 1
Tilburg, Nederland
+ Google Maps